POSTAVLJENE NOVE DIPLOMATE: Srbija imenovala nove ambasadore u Iranu, Grčkoj, Libanu, Zimbabveu, Bahreinu, Kataru i Belorusiji
Foto: Profimedia

POSTAVLJENE NOVE DIPLOMATE: Srbija imenovala nove ambasadore u Iranu, Grčkoj, Libanu, Zimbabveu, Bahreinu, Kataru i Belorusiji

Politika -

Srbija je imenovala nove ambasadore u Iranu, Grčkoj, Libanu, Zimbabveu, Bahreinu, Kataru i Belorusiji.

Na mesta predstavnika Srbije u sedam zemalja postavljene su diplomate sa više od 20 godina iskustva u diplomatiji, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova.

Za ambasadora Srbije u Iranu postavljen je Damir Kovačević, u Grčkoj Nikola Nedeljković, u Libanu Milan Trojanović, u Zimbabveu Radiša Grujić, u Bahreinu Tatjana Garčević, u Kataru Aleksandar Radovanović i u Belorusiji Ilina Vukajlović. Novi ambasador u Iranu Damir Kovačević je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 2000, a službovao je u ambasadama u Ankari, Sofiji, Kijevu i Sarajevu. U Atinu odlazi Nikola Nedeljković koji je ;karijeru je započeo u Ministarstvu unutrašnjih poslova. U Ministarstvu spoljnih poslova je zaposlen od 2014, a pored drugog u dva navrta je bio šef Kabineta ministra spoljnih poslova.

Novi ambasador u Libanu Milan Trojanović je diplomirao administraciju na Američkom univerzitetu u Bejrutu gde je radio za prvatne kompanija a potom je, tokom više od tri decenije, bio angažovan ; u Ujedinjenim nacijama, u misijama u Libanu, Iraku, Siriji, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici, a obavljao je funkcije direktora departmana i zamenika šefa Kabineta predsednika Generalne skupštine UN. ; Radiša Grujić, za ambasadora u Zimbabveu dolazi sa mesta privremenog otoravika poslova u toj ambasadi. Zaposlen je u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996, obavljao je funkciju pomoćnika generalnog sekretara i službovao u ambasadama u Budimpešti i Oslu, kao i u Stalnoj misiji pri UN u Njujorku.

Tatjana Garčević, nova ambasadorka u Bahreinu, u Ministarstvu spoljnih poslova je angažovana od 2014. godine, službovala je u Ambasadi u Rimu, a tokom tog perioda bila je angažovana i kao stalni predstavnik Republike Srbije u Organizaciji za hranu i poljoprivredu UN (FAO). ; Novi ambasador u Kataru Aleksandar Radovanović je u Ministarstvu spoljnih poslova zaposen od 1997. Radio je i kao savetnik za spoljne poslove predsednika Vlade i u Kabinetu predsednika Narodne skupštine, službovao u Stalnoj misiji pri UN u Ženevi, a od 2012. do 2017. godine bio je ambasador u Sloveniji. ; Nova ambasadorka u Belorusiji Ilina Vukajlović radila je kao savetnik za spoljnu politiku u Kabinetu predsednika Vlade od 2020. godine.

Bonus video:

01:31

BIVŠI DIPLOMATA ZA KURIR TELEVIZIJU: Bajden iza sebe ima ceo establišment i američke medije (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track