ANALITIČARI NEMAJU DILEMU KAKO ĆE FUNKCIONISATI OPOZICIJA: Preuzimanje i verifikovanje mandata, pa svako na svoju stranu!
Foto: Beta/Biljana Ljubisavljević, Nemanja Nikolić, Beta/Miloš Miškov, Nenad Kostić, Ana Paunković, Petar Aleksić

raskol

ANALITIČARI NEMAJU DILEMU KAKO ĆE FUNKCIONISATI OPOZICIJA: Preuzimanje i verifikovanje mandata, pa svako na svoju stranu!

Politika -

Do ujedinjenja je došlo na mišiće i bilo je pitanje momenta kad će savez pući kao balon od sapunice, ocenjuju sagovornici Kurira

Predstavnici opozicije nisu još ni ušli u skupštinske klupe, a već su počeli da se razilaze u stavovima. Iako su glasove birača i dobili zahvaljujući jedinstvenom nastupu na izborima, u svom delovanju u Skupštini Srbije po svemu sudeći neće biti ni "j" od jedinstva! Sagovornike Kurira to ne čudi, te napominju da je njihovo ujedinjenje bilo na mišiće i da je bilo pitanje momenta kada će savez pući kao balon od sapunice.

Veštačko jedinstvo

Naime, predsednik i poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je da je koalicija "Srbija protiv nasilja" donela jedinstvenu odluku o svom delovanju u parlamentu, ali brže-bolje su ga demantovale koalicione kolege. Tako su predstavnici Demokratske stranke i Zajedno za Srbiju protiv toga da poslanici "Srbija protiv nasilja" verifikuju mandate u Skupštini, dok su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" saopštili da će njihovi kandidati 6. februara biti u zgradi Skupštine na konstitutivnoj sednici.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je scenario po pitanju daljeg funkcionisanja opozicije jasan - posle konstituisanja Skupštine sledi razlaz jer je to, kako kaže, prirodno stanje stvari.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir tv

- Opozicija je veštački ujedinjena pre izbora, pre svega zbog moći lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji ima novac i medije neophodne za kampanju. Zato je mogao da "postroji" zeleno-levu koaliciju, DS, PSG i druge. Sad kad svako dobija svoje mandate i zastupljenost u institucijama i medijima, svi beže iz tog "nužnog podatnog zagrljaja". Taj "skok u slobodu" Ćute i kompanije je beznadežan jer ih Đilas ponovo čeka iza ugla sa svojim večitim projektom ujedinjenja. Lider SSP je poznat i kao razbijač stranaka, setimo se samo DS, studentskog pokreta "Jedan od pet miliona" i drugih primera - ističe Stanković.

Borba za liderstvo

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković za Kurir kaže da su sve ove razmirice u redovima opozicije zapravo borba lidera da dođu pojedinačno do izražaja.

- Njihovi glasači pre svega imaju i te kako razloga da se osećaju izneverenim imajući u vidu da su glasove i dobili kao ujedinjena opozicija, a sada nastupaju sve više samostalno. To je pak bilo i očekivano imajući u vidu da je i suština problema u tome što njih od početka ne spaja neka zajednička ideja, već samo lični interesi svakog pojedinca. Tako da sada love u mutnom ne bi li pokušali, svako na svoj način, da dobiju što više - kaže Petričković za Kurir.

Milan Petričković
foto: Kurir televizija

Kako kaže, i deo opozicije koji nije za ulazak u Skupštinu i oni koji žele da uzmu mandate, svesni su svoje političke ograničenosti i suženog manevra za tu vrstu manipulacije.

- To je neka vrsta beznadežnog činjenja ne bi li se na bilo kakav način pojavili u javnosti. Sve u svemu, sa obe strane je u pitanju mešetarenje - zaključio je Petričković.

Milenko Jovanov

Opozicija se sprda sa svojim biračima

Šef odborničke grupe SNS u prošlom skupštinskom sazivu Milenko Jovanov prokomentarisao je na platformi Iks poziv Nebojše Zelenovića da odbornici opozicije ne prisustvuju konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije.

- Dakle, Zelenovićevi poslanici neće doći na sednicu, što samo po sebi ne bi bilo toliko zanimljivo da broj Zelenovićevih poslanika je NULA, jer je ustupio svoja mesta Lutovcu da bi uopšte sastavili listu i optimistično se pozicionirao posle sedamdesetog mesta. Ali, to mu ne smeta da na sva zvona objavi bojkot sednica Skupštine. Kako će da bojkotuju oni koji i nisu poslanici, to nije objasnio... Kako se oni lepo sprdaju sa svojim biračima i kako ih vickasto tretiraju kao imbecile - napisao je Jovanov.

Bonus video:

05:52

OPOZICIJA IMA PROBLEM JER JE NAROD POČEO DA VERUJE SVOJIM OČIMA! Drecun za Kurir TV: Na izborima su preovladala dela, a ne reči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track