BILČIK U STRAZBURU: Glasao protiv rezolucije Evropskog parlamenta
Foto: Beta Miloš Miškov

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju

BILČIK U STRAZBURU: Glasao protiv rezolucije Evropskog parlamenta

Politika -

STRAZBUR/BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik danas je na sednici u Strazburu glasao protiv usvajanja Rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora.

Pavle Grbović, jedan od predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja" prisutnih na sednici Evropskog parlamenta, napisao je na društvenoj mreži Iks da je Bilčik među 53 evroposlanika koji su glasali protiv usvajanja Rezolucije.

Za usvajanje Rezolucije glasao je 461 poslanik, protiv su bila 53, a uzdržana 43. Bilčik je predstavnik konzervativne Evropske narodne partije (EPP), najjače grupe u EP, u čijem predlogu teksta rezolucije o Srbiji nije bio poziv na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage izbornih neregularnosti u Srbiji. Donošenje rezolucije inicirale su socijaldemokrate, zeleni i liberali.

Bilčik: Tekst rezolucije postignut EP kompromisom, Srbija je na potezu

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je konačan tekst rezolucije o izborima u Srbiji koja je danas izglasana u Evropskom parlamentu, postignut kompromisom kojim je zadovoljan.

On je nakon sednice u Strazburu na kojoj je glasao protiv usvajanja Rezolucije, izjavio za N1 da je zadovoljan konačnim tekstom i da je ključno što poziva na istragu, te su "sada srpske institucije na potezu".

"Drago mi je da su neke ekstremne formulacije koje su predložile druge političke grupe, izbrušene na način da tako šaljemo jasnu i važnu, ali i konstruktivnu poruku. Mislim da bi te kritičke opservacije u rezoluciji trebalo da budu shvaćene kao neka preporuka šta Srbija dalje da uradi", rekao je Bilčik.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:10

EVROPSKI PARLAMENT JE VERIFIKOVAO BEZ GLASANJA! Stručnjaci o liberalizaciji viza tzv. Kosova: Dole nikada nije bilo ovako loše

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja