DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE Ambasador Marko Đurić: U Njujorku smo postigli suštinsku stvar (VIDEO)
Foto: Printscreen/Kosovo online

DIPLOMATSKI USPEH SRBIJE Ambasador Marko Đurić: U Njujorku smo postigli suštinsku stvar (VIDEO)

Politika -

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ocenio je da je Srbija, na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, postigla diplomatski uspeh jer je četiri od pet stalnih članica tog tela svetske organizacije osudilo mere prištinskih vlasti Aljbina Kurtija.

"Objektivno, Srbija je učešćem i načinom na koji je predstvaljena u Savetu bezbednosti UN postigla suštinsku stvar. Tema Kosova je vraćena pred UN na veoma visokom nivou mimo onog što su rutinska zasedanja Saveta bezbednosti. To je korak dalje ka delegitimizaciji Kurtijevog režima. Time je postalo jasno da je on pritiscima na Srbe postigao veliki politički autogol na međunarodnoj sceni", rekao je Đurić.

Istakao je da se došlo i jedan korak bliže veoma širokoj osudi Kurtijevog delovanja od međunarodne zajednice.

"Čuo se naš glas i istina o onome šta se dešava na Kosovu i Metohiji. Drugo međunarodna zajednica otišla je korak bliže ka najvišoj osudio Kurtijevog režima i ugnjetavanja Srba", napomenuo je Đurić.

Ambasador Srbije je ukazao da je 13 od 15 članica Saveta bezbednosti izrazilo ozbiljnu zabrinutost ili osudilo Kurtijevo delovanje u vezi sa odlukom o platnom prometu, a četiri od pet stalnih članica Saveta bezbednosti je to osudilo.

"To je praktično korak ka međunarodnoj osudi i izolaciji takozvanog Kosova, pošto, kao što je predsednik podsetio međunarodnu javnost više od 100 zemalja nije priznalo jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova. Zapravo manjina priznaje nezavisnost", primetio je Đurić.

On je ukazao da su se juče mogle videti i države koje ne priznaju nezavisnost Kosova, kako veoma jasno i nedvosmisleno staju na stranu Srbije na temi zaštite prava srpskog naroda na Kosmetu.

Poručio je da je ono što je potrebno i za šta će se Srbija zalagati - da međunarodna zajednica, posebno ključni akteri, uključujući SAD koje imaju razrađene mehanizme sankcija, sprovedu energične i oštrije mere portiv Kurtijevog režima.

"Potrebno je sankcionisati Kurtija i njegove saradnike zbog ugrožavanja ljudskih prava Srba na KiM, kršenja međunarodnih sporazuma i podrivanja stabilnosti u našem delu sveta. Ono što Kurti radi, direktno odgovara opisu više predsedničkih uredbi predsednika SAD koje se odnose na podrivanje regionalne stabilnosti", rekao je ambasador Đurić.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track