ANALITIČARI SAGLASNI: Kupovinom dela luka u Grčkoj, srpska roba bi bila mnogo konkurentnija na svetskom tržištu!
Foto: Shutterstock

srbija do pireja

ANALITIČARI SAGLASNI: Kupovinom dela luka u Grčkoj, srpska roba bi bila mnogo konkurentnija na svetskom tržištu!

Politika -

S Grčkom tradicionalno imamo dobre odnose, interesi nam se poklapaju i takva saradnja bi bila vrlo značajna za dalji razvoj naše privrede, ocenjuju sagovornici Kurira

Najava da bi Srbija mogla da kupi određene kapacitete u grčkim lukama predstavlja odličnu vest, smatraju stručnjaci, koji za Kurir ukazuju da bi to Srbiji znatno pojeftinilo brojne proizvode koji bi se tim putem transportovali. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle sastanka s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, rekao je da Srbija mora da ima luku i da je spremna da kupi određene kapacitete u grčkim lukama Solunu i Pirej.

Višestruka korist

- Srbija će da izvozi sve više, mi moramo da imamo luku. Da koristimo kapacitete Soluna, Pireja, čak i da kupimo određene kapacitete od pet ili deset odsto... Mi imamo pare, to nije problem - kazao je Vučić.

srpsko grčki poslovni forum, Aleksandar Vučić
foto: Nenad Kostić

Da bi domaći kapaciteti u grčkim lukama imali višestruku korist za Srbiju, saglasni su i sagovornici Kurira. Analitičar Dejan Miletić za Kurir ističe da to donosi, pre svega, pojeftinjenje proizvoda.

- To pojeftinjuje troškove transporta i ideja o kupovini kapaciteta i učestvovanju u vlasništvu tih luka je nešto o čemu naša država intenzivno razmišlja. Kada je Grčka u pitanju, treba napomenuti da s tom zemljom imamo tradicionalno dobre odnose i da nam se interesi poklapaju, te je sigurnost takve saradnje vrlo visoka i koristila bi znatno za dalji razvoj naše privrede. Svakako je u pitanju važan element koji potvrđuje i odnose dve zemlje - naglasio je Miletić.

Dejan Miletić
foto: Kurir TV

On dodaje da bi, ako se ovaj plan realizuje, luka Bar u Crnoj Gori pala u drugi plan.

- Crna Gora je po tom pitanju propustila priliku da zajedno sa Srbijom razvije tu luku. Ukoliko dođe do realizacije s Grčkom, Bar pada u drugi plan i Crna Gora će definitivno biti na gubitku - ocenio je Miletić.

Odlična ideja

I ekonomista Miladin Kovačević ocenjuje da je ovaj tip saradnje s Grčkom vrlo dobra ideja, tim pre, kako ukazuje, što smo oduvek u posebnim i prijateljskim odnosima s Grčkom, s kojom nas veže i istorija, a i ekonomski smo povezani.

- Pritom, izgrađen je i Koridor 10 s krakom preko Makedonije ka Grčkoj, što dodatno olakšava transport. Treba istaći, takođe, da su nam sa aspekta uvoza i izvora roba najzgodnije grčke luke i zbog koridora, ali i zato što je Makedonija ušla u Otvoreni Balkan, pa ćemo štedeti vreme na granicama i na administrativnim procedurama. Slična priča se očekuje i s Grčkom - navodi Kovačević za Kurir.

Miladin Kovačević, Usijanje dana
foto: Kurir

On dodaje i da je jedino pitanje kako bi izgledala kalkulacija ukoliko bi se kapaciteti zakupljivali.

- Svakako bi najam morao da opravdava uštedu koju bismo ostvarivali, ali, sve u svemu, ovo je vrlo prirodno i dobro za Srbiju - zaključio je Kovačević.

Dodatna korist

Kinezi planiraju kanal od Soluna do Beograda

Kinezi već imaju u planu izgradnju plovnog kanala "Morava" od Soluna do Beograda, što će biti dodatna korist za Srbiju. Ovaj kanal imao bi za samu Kinu veliki značaj, imajući u vidu da bi tim putem prevozili veći deo svog izvoza u Evropu Putem svile, koji je 2023. bio vredan 626 milijardi evra. To što bi ovaj kanal prolazio kroz Srbiju našoj zemlji bi donelo brojne benefite i odličnu zaradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track