SRBIJA JE SLOBODNA, NEZAVISNA I SAMA DONOSI SVOJE ODLUKE Vučić: Pred nama nisu laka vremena
Foto: Printscreen/Video Plus

Jaka vojska, jaka država

SRBIJA JE SLOBODNA, NEZAVISNA I SAMA DONOSI SVOJE ODLUKE Vučić: Pred nama nisu laka vremena

Politika -

Predsednik Republike Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Nišu.

1 / 40 Foto: Printscreen/Pink

Po dolasku, predsednik je pozdravio prisutne i poželeo im srećan rad i srećan praznik.

- Naše je da zaštitimo ljude - rekao je Vučić.

- Miloše nešto moramo da uradimo. Vukan je pravio kartonske tenkove, sve samo da bude vojnik. Sad neće da bude vojnik, nego fudbaler - otkrio je predsenik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Predsednik je potom razgovarao sa mladim vojnicima. Ukazao je i na to kako mu je Šojgu ukazao da magacin puške treba da bude transparentan i kako se na tome mora raditi kako bi vojnici u svakom momentu znali koliko municije imaju.

Predsednik je potom prešao na dalji obilazak artiljerije, te istakao da očekuje da do kraja godine "Tamnava" bude deo Vojske Srbije.

- Tamnava, kada će biti deo vojske? Do kraja godine? Da li ste napravili sve što treba? Ima li dovoljno delova - upitao je predsednik i dobio potvrdne odgovore.

Izjave za medije

- Ovde ste danas poštovane Nišlije mogli da vidite neka od najmodernijih oruđa VS. Čestitam ministru odbrane, načelniku generalštaba, svim pripadnicima, naš najveći praznik, da zamolim sve u našim fabrikama da nastave da rade, da proizvode najbolje oruđe, da uvek možemo da čuvamo svoju zemlju.

- Srbija će da čuva svoju vojnu neutralnost, ali i da štiti svoje građane. Uvek dovoljno najmodernijih naoružanja, ali i hrabrosti da imamo. Mnogo toga imamo da naučimo iz svoje prošlosti, ali i da gledamo kako da zemlju guramo napred, kako da razmišljamo o većim platama i penzijama, ali i da ne zaboravimo najveću vrednost svih nas, a to je sloboda. Nju ne smemo nikad da žrtvujemo, i zato sam ponosan predsednik koji može da kaže da je Srbija danas slobodna i nezavisna i sama donosi svoje odluke.

Vučić je komentarisao spaljivanje lutaka sa njegovim likom i likom Putina u Hrvatskoj.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TikTok

- Kod njih je tradicionalno da spaljuju. Ja neću da vam kukam zbog toga. Da smo mi to ne daj Bože uradili, cela Evropa bi nam se na kičmu nakačila. To su vam ti dvojni standardi, ništa posebno. Kad znam da su mi spaljivali kuće, sitnica je da zapale i lutku! Želim im uspeh, sve što mogu da spale su lutke. Neka ih, nek spaljuju lutke neka se igraju - kazao je Vučić.

"Uložićemo 300 miliona evra u novo domaće naoružanje za VS"

Predsednik Vučić izjavio je da su u toku ulaganja u nove proizvode domaće namenske industrije koji će biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije.

- Ulažemo sada 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji ulaze u našu vojsku. Samo u domaću industriju i proizvode - rekao je Vučić.

Dodao je da se radi i na novoj generaciji artiljerije.

- Sada idemo dalje na artiljeriju, novu generaciju artiljerije, prvo najveće oruđe koje će to imati je Tamnava, sa raketama Orkan 2, Nora 70mm - rekao je Vučić.

- Tamnava je predviđena kao najjače oruđe artiljerije, da zameni sistem orkan. To će biti glavno oruđe.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- Ako prvi primerci mogu da uđu do kraja godine, možete li da ih proizvedete - upitao je predsednik i još jednom dobio potvrdne odgovor.

- Artiljerija je uz tenkove majka svih ratova. Džaba sve, možemo da volimo dronove, to je ono što dobija veći prostor ali artiljerija je ta koja pobeđuje na frontu. Ovo su strašna pojačana za nas. Pravi se i još "nora", to su strahovita pojačanja za našu vojsku - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS

- Moji omiljeni helikopteri, MI-35, vidite kakav zvuk imaju, pravi borbeni - rekao je predsednik.

Predsednik je potom i razgovarao i sa vojnicima koji su imali priliku da upravljaju gađaju "Alasom".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Vučić je napomenuo još jednom da će "Gvozdika" uz "Noru" i "Tamnavu" biti od velikog značaja.

- Kad budemo imali 100 "nora" moći ću da kažem da smo pristojno naoružani - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da postoje zahtevi da se otvori još 10 fabrika i svi traže municiju.

- Juče je nemački kancelar rekao da mora podići proizvodnju, da sebe da čuva i Ukrajini pomaže. Jedna mala Srbija, 30 hiljada tih ukupno preko 50, pa da probamo da dignemo na 100 hiljada, da se takmičimo. Posao je posao. Nije svaki lep, ali mora da se zarade pare - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić, prikaz naoružanja
foto: Printscreen/Video Plus

Istakao je da je naša municija značajno jeftinija, ali da mnogi smatraju i da je najefikasnije.

Važno oruđe, prema rečima predsednika je top od 40 mm.

Rakete "Mistral" važe za najbolje u svetu, a Srbija se može pohvaliti time što ih ima u sastavu vojske.

Predsednik se prisetio i jedne anegdote.

- Živ sam se pojeo, jedan dan smo prevozili negde, pa je bio udes sa kamionom pancira. Tri dana nisam spavao.

- Jedna baterija gađa 6 odjedanput. Da neko pokušava da provodi agresiju kao '99, ne bi to mogli da izvode na isti način. To više nije moguće, sve dok nam ne unište kapacitete... Nije isto nebo - kazao je on čuvši da ćemo praviti novi minobacač pa upitao koliko je to u parama jer to još nije saznao.

Razgovarao je i sa minerima koji imaju izraelska odela a kažu da se najbolja proizvode kod nas i da to radi "Mile Dragić" pa naložio da se kupe najbolja jer ljudima to znači.

Aleksandar Vučić, Niš, prikaz naoružanja, Sretenje, Mirko Pavlović
foto: RTS Printscreen

U kompleksu Niške tvrđave izložen je i "repelent", čiji je osnovni cilj odvraćanje potencijalnog napada.

Predsednik je istakao kako se ne raspolaže sa dovoljnim brojem raketa i letelica. Kada je u pitanju vojna policija, predsednik je bio zadovoljan onim što vidi.

Predsednik je istakao da na VTI želi da dovede ljude, a ne da ih drugi oduzimaju.Kako je najavljeno ukupno 78 komada komponenti je poručeno za noružanje Vojske Srbije, što bi trebalo da bude nabavljeno i testirano do kraja iduće godine.

Tokom obilaska Hamera, predsednik je poručio da je reč o čudu koje "može da pregazi i tenk".

Izložena je napredna i moderna verzija oklopnih vozila. Posebnu pažnju privukla je anti-dron puška.

Kada je reč o bespilotnim letelicama, Srbija se može pohvaliti sa nekoliko vrsta, različitih generacija.

- Mali je novac koji se ulaže u ovo, ali pokušaćemo do kraja godine da ga svaki vojnik ima - kazao je predsednik, pričajući o osicama i komarcu, koji mogu napraviti ozbiljnu pometnju u pešadijskim redovima.

- Teče vreme, do kraja godine želim 5 000 komada da vidim - bio je jasan predsednik.

Aleksandar Vučić, prikaz naoružanja
foto: Printscreen/Video Plus

Predsednik je istakao kako mu je "Gavran" velika nada, te da će Srbija uaraditi sve da on uđe u TOC do maja, juna iduće godine.

- Gavran mi je velika nada, velika želja da uradite, platićemo šta god da treba samo da nam uđe u naoružanje - rekao je predsednik.

Kako se moglčo čuti, "Lancet" je želja svake države, ali je ruski predsednik Putin ne želi poslati ni Belorusiji, a kamo li drugim zemljama.

Srbija raspolaže i modernim uniformama, koje momogućavaju da se sa znatnom manjom masom materijala izvrše svi zadaci.

- Kao da je gram teško - rekao je predsednik.

Nabavljeno je i kišno odelo, na sugestiju Vučića.

Predsednik je ukazao da mora da se prati sve novo što je pojavljuje, kako bi Srbija mogla pravovremeno da nabavi tu opremu, kako ne bi kaskala za drugim državama.

- Kaži mi Jovanoviću pošteno jesi ikad gađao iz korneta? Jesi pogodio?, pitao je predsednik pa upitao i Stankovića kako se on snalazi. Rekao je da će uskoro doći nove rakete pa će moći češće da gađaju.

- Moji momci svi vole glok - rekao je Vučić obilazeći prikaz naoružanja u Nišu.

- Gledao sam sad ove rezultate Kobre, pogađaju često ali imaju problema sa brzinom, moraće mnogo da rade na tome - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, prikaz naoružanja
foto: Printscreen/Video Plus

Prikaz se održava u kompleksu Niške tvrđave.

Prikazu naoružanja i vojne opreme prisustvuje i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

U Nišu su izloženi borbeni i neborbeni sistemi, brojno naoružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i prikaz borbenih vozila BRDM-2MS, "Lazar", "Miloš", MRAP i "hamer", zatim bespilotne letelice i dronove, kao i prikaz rada sa službenim psima.

Izložena su i pešadijska sredstva – "Kornet", "Fagot", BGA 30mm, sredstva za osmatranje, zaštitnu i opremu za razbijanje demonstracija koju koriste pripadnici Vojne policije.

Pripadnici 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije prikazaće streljačko naoružanje – automatske puške, snajpere, pištolje i puške, četvorocikle KVAD, NTV Zastava TERVO, kao i daljinski upravljanu električnu besposadnu zemaljsku borbenu platformu srednje veličine „mali Miloš“.

Bonus video:

00:53

Predsednik Vučić: Ozbiljna smo država koja ima ozbiljnu vojsku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track