TIM ZA NEMANJINU: Zavetnica i Jovanov na ulaznim vratima vlade, a evo koji ministri mogu da računaju na još jedan mandat
Foto: Nenad Kostić

konsultacije od ponedeljka

TIM ZA NEMANJINU: Zavetnica i Jovanov na ulaznim vratima vlade, a evo koji ministri mogu da računaju na još jedan mandat

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da od ponedeljka kreće u konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju i da će posle toga biti spreman da odredi mandatara nove vlade Srbije. Odnos snaga u parlamentu je kristalno jasan i Srpska napredna stranka sa apsolutnom većinom daće, sasvim je izvesno, novog premijera. Vučić još ne otkriva ko će to biti, ali se već duže vreme izdvajaju tri favorita - dosadašnja predsednica vlade Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i ministar odbrane Miloš Vučević.

Iznenađenja Jedno od iznenađenja u podeli karata posle izbora mogao bi biti ulazak predsednice Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski u Vladu Srbije, iako je njena stranka ostala ispod cenzusa na izborima 17. decembra. Prema saznanjima Kurira, ona bi mogla da preuzme vođenje vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a druge dve opcije o kojima se razmišlja su Ministarstvo za brigu o porodici ili resor dijaspore. Milica Đurđević Stamenkovski je za Kurir TV otkrila kakav je konkretno poziv dobila od predsednika Srbije.

Milica Đurdević Stamenkovski
foto: Kurir televizija

- Razgovarala sam s predsednikom republike i o pokretu i o potencijalnom učešću stranke u izvršnoj vlasti na različitim nivoima. Naši razgovori su bili konstruktivni, konkretni, razmenili smo mišljenja o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima. Među nama postoji visok stepen razumevanja o tome da je Srbiji neophodno da insistira na osveženju. Nama kao društvu treba novi motiv, mladim ljudima treba motiv da izađu na izbore, da ostanu u zemlji - izjavila je predsednica Zavetnika.

Pavle Grbović

"Srbija protiv nasilja" neće učestvovati u konsultacijama

Predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Pavle Grbović izjavio je juče da ta koalicija neće učestvovati u konsultacijama o novoj vladi. Portal N1 prenosi da je Grbović rekao da su konsultacije uobičajena procedura u parlamentarnim demokratijama, ali da se ona kod nas ne odvija na način na koji bi trebalo.

- Na njima bi trebalo da učestvuju svi, ali mislim da bi u ovom političkom kontekstu i u ovom trenutku naše učešće bilo potpuno besmisleno i mi tamo nećemo učestvovati - rekao je on.

Podela resora U novoj vladi očekuje se još novih lica, a jedno od njih mogao bi da bude Marko Đurić, za koga je i Vučić rekao da se s mesta ambasadora u Americi vraća u Srbiju da preuzme neku odgovornu dužnost.

- Đurić figurira kao ozbiljan kandidat za šefa diplomatije, mada postoji mogućnost da preuzme mesto direktora BIA. Ivica Dačić bi mogao da se vrati na mesto ministra policije, ali se razmišlja i o tome da on bude novi ministar odbrane. To mesto bi ostalo upražnjeno posebno ukoliko dosadašnji ministar vojni Miloš Vučević pređe na premijersko mesto. U tom slučaju je sasvim izvesno da će Siniša Mali ostati ministar finansija. Dosadašnja ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković dobro se pokazala i najverovatnije joj je mesto i u novoj vladi osigurano. Milenko Jovanov bi iz parlamenta mogao da pređe u vladu, ali se zasad još procenjuje ko bi mogao da ga zameni na mestu šefa poslaničke grupe - otkriva naš izvor.

Milenko Jovanov
foto: Beta/Miloš Miškov

Kako saznajemo, socijalisti kao koalicioni partneri još nemaju potvrdu na koliko resora mogu da računaju.

- Pošto se još ne zna ko će sve učestvovati u vladajućoj koaliciji i deliti odgovornost s naprednjacima, nije sigurno da će SPS ponovo dobiti pet resora, koliko je imao u prethodnoj vladi. Izvesno je da će lider SDPS Rasim Ljajić ponovo dobiti mesto u Nemanjinoj 11. Nova lica u vladi mogla bi biti poslanica sa liste SNS Tatjana Macura i lider Zdrave Srbije Milan Stamatović. Nikola Selaković, koji je dosad vodio Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedan je od kandidata za predsednika parlamenta - kaže sagovornik Kurira.

Tomislav Momirović

Možda sutra neću biti ministar, vratiću se privatnom biznisu

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da možda neće biti ministar u novoj vladi, ali da je ponosan što je imao hrabrosti da u "sudbonosnom trenutku postane deo tima Aleksandra Vučića". On je za Prvu rekao da postoji mogućnost da će prestati da se bavi politikom i da će se posvetiti privatnom poslu kojim se ranije bavio.

- Ja se nisam školovao za političara. Sasvim sigurno neću sutra biti poslanik ili predsednik opštine. U nekom momentu vratiću se mom privatnom poslu kojim sam se bavio uspešno 15 godina. Možda mi je, u stvari, dosta već svega, možda sutra neću biti ministar - poručio je Momirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track