EPILOG SUKOBA UNUTAR LISTE "MI - GLAS IZ NARODA": Javna svađa, teške reči, umalo fizički obračun, pa SVAKO SVOJIM PUTEM
Foto: Zorana Jevtić

NIČU DVE PARTIJE

EPILOG SUKOBA UNUTAR LISTE "MI - GLAS IZ NARODA": Javna svađa, teške reči, umalo fizički obračun, pa SVAKO SVOJIM PUTEM

Politika -

Nekadašnja grupacija, koja je bila najveće iznenađenje izbora i odlučujući faktor za gradsku vlast, definitivno se pocepala, a suprotstavljeni tabori najavili formiranje sopstvenih partija

Nakon višenedeljnih prepucavanja, osnivači pokreta "Mi - glas iz naroda" i zvanično su se rastali. Nakon što su Branimir Nestorović, dojučerašnja medijska zvezda tog pokreta, i Aleksandar Pavić napustili tu organizaciju, najavili su osnivanje svoje stranke Pravi mi, dok su preostala petorica nekadašnjih osnivača odlučili da dalje nastave sami, te da i oni formiraju sopstvenu partiju. Politička budućnost i jednih i drugih, prema oceni sagovornika Kurira, nije najsvetlija.

Ko je s kim

Nakon brojnih međusobnih optužbi, te javnih svađa i zbog novca kojim se pokret finansirao, ali i uvreda, osnivači su se i definitivno razišli. Nestorović i Pavić već su krenuli u formiranje stranke Pravi mi.

Gradska Skupština, Konstitutivna Sednica, Branimir Nestorović
foto: Zorana Jevtić

- Nema predaje i nema povlačenja! Mi smo rešeni da apsolutno ostanemo dosledni svojim principima, svojim glasačima, kao i svim svojim naporima u odbrani Srbije od svakog zla - naveli su u saopštenju Nestorović i Pavić. I novi Nestorovićev pokret, kako su najavili, imaće sedmoro osnivača. Pored Nestorovića, tu su i Aleksandar Pavić, Borislav Antonijević, Branko Lukić, Milovan Bajagić, Jelena Pavlović i Bogdana Koljević Grifit.

Protivnički tabor takođe je juče, na vanrednoj konferenciji za medije, obelodanio da će formirati stranku. Siniša Ljepojević, član nekadašnjeg Nestorovićevog pokreta "Mi - glas iz naroda", rekao je da taj pokret nastavlja da radi i, kako je rekao, nakon pokušaja raskola, te dodao da su fokusirani na eliminisanje problema, a kod petoro ljudi koji su ostali postoji saglasnost da se "oživi izvorni princip" odluke putem diskusije i glasanja. Najavio je i da su odlučili da prerastu u stranku, te da imaju kolektivno rukovodstvo i izvršni odbor, kao i skupštinu.

Prognoze

Sociolog Vladimir Vuletić za Kurir ocenjuje da pokret "Mi - glas iz naroda" bez Nestorovića ne može da očekuje bilo kakvu budućnost, dok i Nestoroviću prognozira smanjenu podršku birača.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

- Ovi koji su se samoproglasili naslednicima pokreta "Mi - glas iz naroda" nemaju nikakvu budućnost bez Nestorovića i na nekim narednim izborima ne bi sastavili ni 0,4 odsto podrške. Oni su malo umislili da su mnogo bitni, iako ih je samo sticaj okolnosti učinio važnim - kaže Vuletić.

Istovremeno, prognozira da će se i Nestorovićeva harizma smanjiti nakon svega.

- Nestorović će, bez sumnje, biti oslabljen jer treba imati u vidu karakter toga što se zove pokret. Ta organizacije je jedan svetovni kult, ali ne u pežorativnom smislu, već jedna labavo organizovana grupa bez jasne i čvrste strukture u kojoj je centralna ličnost bio Nestorović, koji je postao popularan tokom korone. Niko na političkoj sceni tada nije bio na antivakserskoj strani, već samo on, pa je tada dobio podršku te grupe ljudi. Tada se pojavio kao neko ko nije bez ugleda, a dao je legitimitet antivakserima. Zato mogu da razumem neke koji su zasićeni politikom da glasaju za njega zbog toga, ali u političkom životu to ne funkcioniše, već su političke stranke ono kroz šta se politički život odvija. Ovo su politički incidenti, nekakav iskaz otpora. Takođe, nakon međusobnih prepucavanja i svađa zbog novca, podrška može samo da se smanji - kaže Vuletić za Kurir.

Rastali se uz prasak Uvrede, teške optužbe i zamalo fizički okršaj

Dojučerašnji saradnici rastali su se uz teške međusobne optužbe. Najpre su Nestorović i Pavić optužili Dragana Stanojevića da je vređao i pokušao fizički da napadne Pavića na sastanku pokreta, dok je Stanojević za Kurir rekao da je to potpuna laž, te da je on taj koji je napadnut.

- Nakon jednog razgovora u Pančevu, gde smo imali tribinu, po izlasku sam pitao na ulici Pavića da li je on pričao kako sam ja tražio knjigovođi da mi vrati 150.000 dinara koje sam dao za pokret jer je to potpuno suludo. Iako sam dao barem 20 puta više novca za pokret u predizbornoj kampanji, nisam nikome tražio da mi novac vrati, pogotovo ne knjigovođi, koji je pritom šurak Branka Lukića - tvrdi Stanojević.

Na to je, kaže, Pavić burno reagovao, vikao na njega i čak i fizički nasrnuo, želeći da sazna ko mu je to rekao.

- Nisam hteo da mu otkrijem ko mi je rekao, pa me je napao govoreći: "Odakle ti znaš, ti nas špijuniraš, prisluškuješ..." I Nestorović me je optužio da im prisluškujem telefone, što je potpuno suludo - kaže Stanojević.

Potom je, kaže, na sastanku pred njima pozvao knjigovođu i stavio ga na spikerfon, a on je, kaže, potvrdio da te optužbe nemaju nikakve veze.

Podsetimo, prethodno su Nestorović i Pavić u saopštenju naveli da jeste tačno da su napustili sastanak osnivača udruženja građana koji je održan u utorak, 20. februara.

Bonus video:

03:37

Stanojević iz pokreta Mi-glas iz naroda otkriva detalje o RAČUNU, NOVCU I UPLATAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track