IZBORI ODRAZILI VOLJU NARODA Izveštaj ODIHR potvrdio da nije bilo neregularnosti na decembarskim izborima u Srbiji
Foto: Nemanja Nikolić

IZBORI ODRAZILI VOLJU NARODA Izveštaj ODIHR potvrdio da nije bilo neregularnosti na decembarskim izborima u Srbiji

Politika -

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je danas izveštaj o izborima u Srbiji 17. decembra 2023, a glavni zaključak ovog dokumenta je da su izbori u Srbiji odrazili volju naroda koji je tog dana iskoristio svoje zakonsko pravo i glasao.

Time su otklonjene sve optužbe i informacije koje je u danima nakon glasanja plasirala opozicija o tome da su izbori pokradeni.

Izveštaj, koji će zvanično biti predstavljen sutra, ima 25 tačaka i jedna od njih je bilo izveštavanje medija. Ono što je veoma interesantno je da je taj deo izveštaja pokazao način na koji su televizije Nova i N1 izveštavali za vreme izbora, a tokom kojeg su, kako se navodi, najvećim delom negativno predstavljali predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naime, ODIHR je u izveštaju o izborima naveo da je televizija N1 dala negativan prikaz predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vladajućih stranaka i vlasti. Informativni programi N1 su pokrivali predsednika u 23% svog ukupnog sadržaja, dok je u 55% tog sadržaja on predstavljen negativno! Vladajuća stranka bila je tema za televiziju N1 u 55% njihovog sadržaja, a od tog pokrivanja 60% je bilo u negativnom tonu.

Takođe, ODIHR je u svom izveštaju istakao da su, po zakonu, javni emiteri dužni da svim izbornim učesnicima obezbede besplatno vreme za emitovanje kako bi predstavili svoje platforme. Pored toga, kako se u izveštaju navodi, emiteri mogu prodavati vreme za emitovanje takmičarima, pod uslovom da ustanove nediskriminatorno cenovnike. Za ove izbore, većina velikih TV kanala je omogućila takvo plaćeno vreme za emitovanje. Međutim, kako je ODIHR u svom izveštaju napisao, kablovski kanali N1 i Nova S su odlučili da to ne učine. ODIHR je dodao da je ova odluka kritikovana od strane vladajuće koalicije, da je ometala njihove napore u kampanji, kao i da je istaknuto da ovi kanali vrše selektivno pokrivanje i pristrasnost.

Osim pomenutih tačaka, u izveštaju se navode i preporuke za izborni proces u Srbiji.

- Međuagencijska radna grupa za koordinaciju i praćenje Sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa treba da deluje uz punu transparentnost, uz uključivanje relevantnih aktera, kao što je civilno društvo - piše se u Izveštaju ODIHR.

Navedeno je da, kao što je prethodno već bilo preporučeno, treba obezbediti doslednu primenu procedura na dan izbora i poboljšati profesionalne kapacitete izborne administracije, da bi se standardizovana obavezna obuka mogla razmotriti za sve članove lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora.

Uz to ODIHR poručuje da Republička izborna komisija treba da razvije i sprovede blagovremen, sveobuhvatan i ciljani program obuke i samih birača.

ODIHR ukazuje da treba razmotriti zakone, propise i prakse kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšalo sprovođenje smislene revizije Jedinstvenog biračkog spiska, učešćem relevantnih činilaca, uključujući političke partije i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka.

Bonus video:

06:47

IZBORI U BEOGRADU ĆE SE PONOVITI UKOLIKO SE NESTOROVIĆ NE ODLUČI! Božić: Radujem se jer će građani dati još veće poverenje SNS-u

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track