PREMIJERKA BRNABIĆ: Izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora! O "relokaciji i mrtvim biračima"
Foto: Petar Aleksić

OBRAĆANJE IZ vladE srbije

PREMIJERKA BRNABIĆ: Izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora! O "relokaciji i mrtvim biračima"

Politika -

Rad RIK ocenjen najpozitivnije: To je taj RIK, samo da podsetim, u koji su pokušali nasilno da uđu s hladnim oružjem i napali direktora RZS Miladina Kovačevića

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti povodom finalnog izveštaja ODIHR o parlamentarnim izborima održanim u Srbiji 17. decembra 2023, te narativa opozicije da su "izbori pokradeni".

Tačka na laži i besmislice o krađi izbora: Nastavljamo da radimo sa ODIHR i implementiramo preporuke

- Ovaj izveštaj ODIHR konačno stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora!, rekla je premijerka Brnabić na samom početku obraćanja dodavši da cenimo preporuke ODIHR a da li se slažemo sa svime - ne, ali nastavljamo sa implementacijom njihovih preporuka, kazala je premijerka.

Izveštaj ODIHR neuporedivo je objektivniji od svih drugih međunarodnih institucija, konstatovala je Brnabićeva.

1 / 16 Foto: Petar Aleksić

Napad na sopstvenu zemlju

Vlada Srbije najsnažnije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa i medija iskoristili sve ovo za napad na sopstvenu zemlju, a to je ono što se desilo, naglasila je pa pojasnila da kad pročitate izveštaj videćete da ne postoje nikakvi dokazi, niti osnov za kritike da je bilo nekakve krađe izbora. Izveštaj pokazuje da su izbori bili transparentni i fer i u skladu sa demokratskim normama, a preporuke ODIHR mnogo su blaže nego za neke članice EU.

Implementacija preporuka

Premijerka je kazala da se u pojedinim medijima insistiralo na tome da nisu implementirane preporuke ODIHR što nije tačno pa je dala statističke podatke da je u poslednjih 7 godina Srbija implementirala 54 preporuke: 13 u potpunosti, 8 uglavnom i 33 delimično.

- Eto toliko o tome kako Vlada Srbije nije ništa radila, kaže Brnabić podsetivši da je opozicija pretila da će maltretirati građane... I pored skraćenog trajajanja mandata vlade do prevremenih izbora implementirano je 13 od 26 preporuka, kaže Brnabić naglasivši da sada imamo manje preporuka za rad nego za izbore u 2022. godine.

Ana Brnabić
foto: Petar Aleksić

O beogradskim izborima: O tome se neće odlučivati 1. marta

- Jasno je da mi većinu imamo a ono što je nama predsednik Vučić rekao jeste da pazimo o tom legitimitetu, za koji mnogi misle da je neupitan. Mislim da se o tome neće odlučivati 1. marta nego drugog ili trećeg a pritisak je ogroman da se vlast formira - kazala je Brnabić dodajući da je to gubitak vremena a mi vremena za gubljenje do 2027. nemamo, kazala je odgovarajući na pitanja.

Odgovarajući već na sledeće, dala je odgovor šta je problem što su pojedini mediji objavili izveštaj ODIHR pre nego što ga je on sam objavio, te pročitala preporuke tog tela medijima u kojima se kaže da mediji treba da budu što nezavisniji od svog vlasnika pa je kazala da upravo mediji koji pripadaju Junajted grupi treba da je usvoje, kao i onu koja se tiče veće zastupljenosti žena u izbornom procesu.

Sledeći izbori 2027. godine

Naglasila je da sledeća vlada ima četiri godine da primeni sve preporuke do sledećih izbora koji će biti 2027. godine, lokalni kad im je vreme a uvid u lične podatke mogu imati samo ovlašćene institucije poput poverenika a ne neko iz inostranstva.

Prioritetne preporuke ODIHR za Radnu grupu Vlade Srbije

- Promena izbornog zakonodavstva pre narednih izbora... Ja se slažem, imaće naredna vlada puno posla... Zatim edukacija birača, obuka članova biračkih odbora...

Ana Brnabić
foto: Petar Aleksić

O relokaciji i mrtvim biračima, osnovna tema opozicije

ODIHR je konstatovao da je to postojalo kao problem ali na način da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača iz inostranstva koji su organizovano dovezeni da glasaju za vladajuću stranku.

- Ove optužbe su pokopale javno poverenje u izborni proces i rezultate, napisao je ODIHR... Ja se sa ovim ne bih u potpunosti složila ali delimično da, rekla je Brnabić.

- ODIHR kaže i da prevoz autobusima nije zabranjen osim ako se u zamenu nudi glas, dodala je ona, te navela i deo izveštaja u kojem se jasno navodi da su postojale tvrdnje o navodnim "mrtvima" na biračkom spisku, ali ne i dokazi.

Što se tiče relokacije birača, kako je rekla premijerka, to je bio jedan od argumenata opozicije da su izbori pokradeni.

"U izveštaju ODIHR se konstatuje da je to postojao kao problem, da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji su dovezeni da glasaju za vladajuću stranku", kaže premijerka.

Prema njenim rečima, nema nikakvog dokaza da su te tvrdnje tačne, već se samo naglašava da su se širile.

"Ne možete imati dokaz kada se to nije desilo", kaže ona i dodaje da se zameralo da je u biračkom spisku bilo preminulih lica, ali se opet navodi da to mnogi tvrde, a nema dokaza. Dodala je i da ako je opoziciji smetao birački spisak "što nismo gledali birački spisak".

Odluka je opozicije da Vučić dominira kampanjom

- Imamo potpuno kristalno jasno navedeno da je potpuno dominirao predsednik Vučić u kampanji, tačno! Jer je opozicija izbornu kampanju vodila kao referendum za ili protiv Aleksandra Vučića. Navela je i primere odgovora opozicije u debatnim emisijama u kojima su na sva pitanja odgovarali da su protiv Aleksandra Vučića, čak i ekološkim.

- Čitava kampanja opozicije bila je protiv Vučića, najgore insinuacije, da mu otac nije otac, da mu dete nije dete, insinuacije o majci, da je diktator, psihopata... Da dominirao je, nabrojala je ona.

To je taj RIK, samo da podsetim...

Najpozitivnije ocenjen rad RIK koji je uživao poverenje, s poboljšanjem komunikacije i transparentnosti... A to je onaj RIK u koju su pokušali nasilno da uđu sa hladnim oružjem i napali direktora RZS Miladina Kovačevića.

- To je taj RIK, samo da podsetim... - naglasila je Brnabić dodavši deo iz izveštaja da politički kandidati nisu obavestili ODIHR o nekoliko stvari.

Govorila je i o zastupljenosti političkih kandidata kod javnih emitera ali i pohvali ODIHR o dva zakona u Srbiji koji su doneti na temu izbornog procesa. Na sve žalbe i apelacije odgovoreno je u roku. Jedna od negativnih ocena bila je prenaseljenost na nekim od biračkih mesta.

Ana Brnabić
foto: Petar Aleksić

"U izveštaju manji broj preporuka, nema pomena o bilo kakvoj međunarodnoj istrazi"

Zaključujući svoje obraćanje Ana Brnabić je rekla da ODIHR u izveštaju daje manji broj preporuka. "Nema pomena o bilo kakvoj međunarodnoj istrazi, nastaviće se rad radne grupe i nema preporuke da izborna lista ne sme da nosi ime osobe koja nije kandidat", zaključila je premijerka Srbije.

"Činjenica je da sam ovo morala da uradim"

- Ja ću se truditi da ne pričam preterano dugo mada bih mogla satima a ići ću po tačkama i naše zaključke kako je izgledala implementacija po nama - rekla je Brnabićka na samom početku pa dodala da joj je žao što konferenciju drži pre izlaska zvaničnog izveštaja koji izlazi kasnije danas.

- Činjenica je da sam ovo morala da uradim jer su određeni mediji u okviru Junajted grupe još juče pre izveštaja počeli da navode ekskluzivno delove izveštaja i pre nego što je objavljen a što se ni u jednoj zemlji nije desilo i što pokazuje nepoštovanje da bi nastavili da kreiraju lažni narativ koji se kreira već mesecima - kazala je ona.

Reč je o izveštaju Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim u decembru u Srbiji. Podsetimo, Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je izveštaj o izborima održanim u Srbiji 17. decembra 2023.

Izveštaj je pokazao da su izbori bili regularni, potvrđujući time ispravnost izbornog procesa. Osim toga, izveštaj je demantovao optužbe opozicije o navodnoj krađi izbora, ocenjujući ih kao neosnovane i netačne.

Kurir.rs

Bonus video:

05:29

BRNABIĆ UŽIVO NA KURIR TV: Sramno je da imate domaću opoziciju koja osporava suverenitet svoje zemlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track