VAŽNA I VELIKA POBEDA PREDSEDNIKA VUČIĆA I SRPSKE DELEGACIJE: Ovo su tačke koje su u Tirani izbačene iz Deklaracije
Foto: Printscreen/Video Plus

VAŽNA I VELIKA POBEDA PREDSEDNIKA VUČIĆA I SRPSKE DELEGACIJE: Ovo su tačke koje su u Tirani izbačene iz Deklaracije

Politika -

Iz Deklaracije u Tirani izbačene su dve tačke koje su veoma važne za Srbiju, a sve to je zahvaljujući velikom zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpske delegacije.

Prva tačka koja je izbačena:

"Potvrđujemo kritičnu važnost i neophodnost uvođenja sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na njen ničim izazvan akt agresije i kršenja međunarodnog prava."

Ovako je izgledala druga tačka koja je izbačena:

"Prepoznajući negativne efekte ruskog zlonamernog mešanja u demokratske procese i unutrašnje stvari suverenih država, ujedinjeni smo u našoj posvećenosti da se borimo protiv takvih akcija. Štaviše, priznajemo destruktivni uticaj ruske propagande, hibridnog ratovanja i kampanja dezinformacija i obavezujemo se da ćemo unaprediti naše napore saradnje u borbi protiv ovih izazova, doprinoseći stabilnosti i bezbednosti međunarodne zajednice."

O ovim važnim tačkama govorio je predsednik nakon sastanaka. U izjavi za medije rekao je da su prihvaćeni predlozi da se izbaci tačka 11 o Ruskoj Federaciji.

- Uprkos želji da podržimo međunarodno pravo, nismo mogli. Nema sankcija, ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj. Mi smo jedina zemlja ovde koja neće u NATO, naš narod zna zbog čega. Ukrajini danas nije lako, i Ukrajini mi nemamo šta da zamerimo - rekao je predsednik i dodao da ne treba zaboraviti da Ukrajina nije priznala nezavisnost Kosova.

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja