UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja
Foto: Adnan Beci / AFP / Profimedia, Shutterstock

samit u tirani

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Politika -

Samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa održava se 28. i 29. februara, a na Samitu učestvuje 13 zemalja jugoistočne Evrope. U svojoj prvoj poseti Tirani, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održaće i sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima.

Edi Rama, Volodimir Zelenski
foto: FOTO Printscreen Facebook

I predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan biće deo samita, preko video poruke.

Samit u Tirani komentarisali su u emisiji Puls Srbije Marko Lakić, Novinar Lista politika i Branko Radun, politički analitičar.

Lakić je komentarisao prisustvo Ukrajinskog predsednika na samitu izrazivši sumnju da sa Balkana može doći ozbiljnija pomoć:

- Smejao sam se i u šali komentarisao da je čovek došao da obezbedi lubenice i paradajz za ukrajinsku vojsku. Ovaj region je prilično ostao bez oružja. Severna Makedonija je već dala svoje zalihe. Glupo zvuči, ali ovde nema više ko da ratuje na Balkanu, osim eventualno Grčke koja je na oprezu zbog straha od Turske. Srbija tu prednjači zato što se oslanja na svoje resurse jer nije članica NATO. Recimo da je Srbija veća tenkovska sila nego Nemačka ili Velika Britanija, koliko god to neobično zvučalo - rekao je Lakić i dodao:

Marko Lakić
foto: Kurir Televizija

- Vrlo je bitno za poziciju Srbije koja učestvuje na samitu što je izveštaj ODIHR o pravilnosti izbora pozitivan. Da nije tako bili bi tamo crna rupa. Sada Srbija može da polaže pravo na deo predviđenog novca za investiranje u Balkanske zemlje. Može da ga ulaže u brzu prugu prema Nišu, put prema Kosovu i Albaniji. Ako se ovde ne povežemo ostaćemo začaureni u svojim malim sredinama i ako se takav trend nastavi moglo bi ponovo da dođe do rata ba Balkanu.

Radun je ocenio da je prisustvo Zelenskog na samitu u Tirani pokazatelj da Ukrajina potražuje pomoć za nezavidno stanje na ratištu:

- Ovo je jedan geopolitički samit u kome treba ovaj deo Evrope, južni i jugoistočni da uspostavi dobre odnose sa Ukrajinom i da neku podršku kada Ukrajina na liniji fronta trpi značajne gubitke i gubi neke pozicije. U tom kontekstu vidim i poruku Makrona gde Franacuska razmišlja o slanju svojih trupa u Ukrajinu što bi bilo direktno mešanje u rat, iako se svi mešaju u taj rat. Ipak, formalno gledano, ulazak NATO zemalja u Ukrajinu bi proširilo sukob i dovelo do konfrontacije NATO i Rusije. U tom kontekstu vidim i ovaj samit kao neku vrstu podrške promocije Ukrajine i Zelenskog, a ta inicijativa je došla iz Vašingtona.

Branko Radun
foto: Kurir televizija

Ocenio je da vojna sredstva koja bi mogla biti poslata Ukrajini sa Balkana ne treba potcenjivati i to zbog odgovarajućeg oružja prilagođenog vojnoj opremi kako Ukrajine tako i Rusije:

- Zašto je bitan ovaj prostor Balkana? Na Balkanu postoje države koje imaju ozbiljne vojne industrije i poseduju oružje u standardu bivšeg Sovjetskog saveza. Takvo oružje, u tom standardu trenutno se koristi i na ruskoj i na ukrajinskoj strani. Zato zapadna municija u mnogim slučajevima ne može da bude primenjena u Ukrajini. Onda su te vojne produukcije na Balkanu, poput Bugarske na primer značajne i veliki deo vojnih sredstava je već slat Ukrajini. Postoji više razloga koji daju Balkanu možda i veći značaj nego što se vidi u sukobu zapada sa Rusijom preko Ukrajine.

06:39

UKRAJINA TRAŽI SPAS I VOJNU POMOĆ OD BALKANA?! Analitičar: Dolazak Zelenskog u Tiranu u vezi sa potražnjom OVOG SPECIFIČNOG oružja

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:47

Tirana, Vucic, odgovorio sam im na pitanja oko sankcija Rusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja