"BILI SMO CRNA OVCA U EVROPI ZBOG ODNOSA SA RUSIJOM, SADA SMO SVETIONIK" Sagovornici Kurira o nastupu predsednika u Tirani
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

kurir televizija

"BILI SMO CRNA OVCA U EVROPI ZBOG ODNOSA SA RUSIJOM, SADA SMO SVETIONIK" Sagovornici Kurira o nastupu predsednika u Tirani

Politika -

Važni sastanci se nastavljaju i danas u Tirani. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju Srbije i regiona i boljoj budućnosti za sve građane.

Gosti "Pulsa Srbije" koji su analizirali poruke sa ovog skupa bili su Dunja Simonović iz SPS, Nebojša Obrknežev, politički analitičar i Vladimir Marinković, iz SNS.

Dunja Simonović, Nebojša Obrknežev
foto: Kurir televizija

Marinković je pričao o suštinskoj poruci naše zemlje na pomenutom sastanku:

- Ovo je samo kontinuitet složene geopolitičke situacije na globalnom nivou, a pogotovo u Evropi i na Zapadnom Balkanu. Ono što je suštinska poruka za našu zemlje i građane je da je Srbija još jednom, zahvaljujući jako dobrom nastupu predsednika, pokazala i poslala jasnu poruku međunarodnoj javnosti da nastavljamo da vodimo nezavisnu i samostalnu politiku i da nam je ključni interes zaštita vitalnih nacionalnih interesa naše države i naroda.

Potom je Marinković opisao delikatnost naše situacije, jer je više puta naglašeno da nam je Ukrajina prijatelj, a postoje tradicionalne veze sa Rusijom:

- To deluje kao hodanje po tankoj žici gde vi nastojite da zaštitite i vodite nezavisnu politiku uz sve pritiske. Možete samo da zamislite koliko je teško na jednom samitu gde je bukvalno 99 odsto ljudi za jednu političku agendu i vrlo je agresivno promoviše, da vi faktički budete jedini koji kažu da ne mogu da prihvate sve stvari. I to ne samo da kažete, već kao predsednik Vučić da obrazložite na jedan diplomatski način i zadržite mogućnost da promenite neke stvari. Interesantno je što se ovo radi svaki dan, ovakva vrsta izazova oko sankcija Rusiji i ili problema na Kosovu. Vlada Republike Srbije svakodnevno vodi ovakve vrste borbi.

Simonović je pričala o tome u da li će naša zemlja moći da rukovodi ukoliko se povećaju pritisci zbog sankcija prema Rusiji.

- Volela bih da dam retrospektivu, otkad je krenuo rat u Ukrajini mi smo bili pod paljbom jer smo odlučili da držimo svoje granice. U smislu da je KiM sastavni deo Republike Srbije, i sada ta paradoskalna situacija da se Ukrajina bori za svoj teritorijalni integritet, a mi se borimo za naš. Potom na tim međunarodnim forumima dolazite do toga da se o tom teritorijalnom integritetu toliko priča, a kada smo mi u pitanju, ta tema kao da ne postoji - rekla je Simonović, pa dodala:

03:30

BILI SMO CRNA OVCA U EVROPI ZBOG ODNOSA SA RUSIJOM, SADA SMO SVETIONIK Stručna analiza nastupa predsednika na međunardnom forumu

- Kada je NATO mislio da će lako savladati Rusiju, mi smo bili crna ovca u Evropi, a sada postajemo svetionik. Mislim da je to presedan koji se dogodio juče i sa ovom deklaracijom jer je ovo prvi put da se tako nešto izbacuje.

Obrknežev je diskutovao o sledećim koracima Srbije nakon ovog samita, pa je odgonetnuo da li će naša zemlja, poput EU, odvajati pomoć zbog rata u Ukrajini :

- Videćemo u narednom periodu, ali ono što se desilo u februaru 2022. godine iz SB, kada su usvojili dokument kojim se sada vodimo. Dakle, osudili smo svakako agresiju, nismo uveli sankcije Rusiji, i kada govorimo o tom svetioniku neminovno i jesmo sada svetionik u Evropi jer pokazujemo u potpunosti neutralnost prema svim žarištima, imamo sopstveni stav koji ne ugrožava nikoga. Kada pogledate Zapad i šta on čini, ima taj kolektivni stav o ugrožavanju Rusije ili Kine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

03:36

SAMIT U DAVOSU JE ODLIČNA PRILIKA ZA SRBIJU! Zavišić: Očekujem da će DVA PITANJA biti glavna, bez njihovog rešenja nema napretka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track