AMBASADOR HIL: Logika za rešenje pitanja Kosova mora da bude normalizacija odnosa
Foto: Kurir TV

AMBASADOR HIL: Logika za rešenje pitanja Kosova mora da bude normalizacija odnosa

Politika -

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je potrebno rešenje za pitanje Kosova, dodajući da je pitanje koliko će zemlje koje pomažu u tom procesu, još dugo to činiti. Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič istakao je da je Srbiji potrebno da se reši pitanje Kosova, jer će tada moći u potpunosti da se fokusira na druga pitanja i ispuni svoje potencijale.

Hil je istakao da mnogi mogu da se žale na specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka, ali da on ima ispravan pristup, koji SAD podržavaju.

"Lajčak pokušava da uvede logičnost. Kosovo treba dobre odnose sa susedima. Srbiji ne trebaju stalne tenzije. Logika treba da bude normalizacija odnosa", rekao je Hil na promociji srpskog izdanja Petričeve knjige "Smena epoha - naš digitalno autoritarni vek".

Dodao je da se i sam "preračunao", jer je u Rambujeu, pre 25 godina mislio da će svi biti u EU i da nikoga neće biti briga za granice.

"Tada sam loše procenio", dodao je Hil.

Petrič je ukazao da blagostanje Srbije neće zavisiti od Kosova, kao i da Srbija treba da "gleda dalje“ od Kosova.

"Srbija treba da postane deo Evrope. Neću da kažem da Srbija moli da je prime, ali bi mogla značajno da doprinese jačanju Evrope, ekonomski i politički. Kada se reše takva pitanja, Srbija, region mogu da se fokusiraju na druge stvari", smatra Petrič.

Na Kosovu je, kaže, rat gotov i može da se pregovara, da se traže alternative.

"Srbija treba to tako da posmatrata. Srbija je i dalje najveća i najvažnija zemlja u regionu. Zato, kada se pitanje Kosova reši, moći će u potpunosti da se fokusira na svoje potencijale. I da ’dominira’ regionom, ekonomski", rekao je Petrič.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Bonus video:

18:32

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD, ZA KURIR: Gledajmo unapred, sa Srbijom nam predstoji veliki posao! Imamo mnogo zajedničkih ciljeva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track