PETKOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADORKOM NEMAČKE: Razgovarao sa Konrad o teškom položaju Srba u južnoj pokrajini
Foto: Foto: Kancelarija za KiM

kancelarija za kim

PETKOVIĆ NA SASTANKU SA AMBASADORKOM NEMAČKE: Razgovarao sa Konrad o teškom položaju Srba u južnoj pokrajini

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad sa kojom je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, održanoj 27. februara u Briselu, prenosi Kosovo Online.

Petković je istakao da je tema razgovora u Briselu bila, kako je naglasio, potpuno nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Skrenuo je pažnju da ta odluka takođe, onemogućava i funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

- Jasno je da je pravi razlog odluke o ukidanju dinara kao sredstava plaćanja i platnog prometa sa centralnom Srbijom, proterivanje Srba iz pokrajine i ukidanje institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji - upozorio je direktor Kancelarije za KiM.

Takođe, kako je dodao, "providna je namera Prištine da sa tom odlukom potpuno zatvori tema formiranja Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je, u do sada potpisanim sporazumima, finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda".

- Mi ćemo nastaviti da insistiramo na formiranju ZSO - dodao je Petković.

Naglasio je da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja tog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na KiM.

U tom smislu, kako je naveo, neophodno je da Banka Poštnska štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na Kosovu, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja.

Petković je skrenuo pažnju i da je nedolaskom Besnika Bisljimija u Brisel, Priština nastavila da opstruira dijalog i ugrožava napore u normalizaciji odnosa na KiM, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

00:37

PETKOVIĆ ŽESTOKO ODGOVORIO HOVENIJERU: Znamo mi dobro gde su granice na KiM, a Srpska lista je izbor i glas srpskog naroda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track