PORUKA MINISTRA VESIĆA TAKOZVANOM PREMIJERU KOSOVA: Ako Kurti uzme srpsku ličnu kartu, može da radi u okviru "Otvorenog Balkana"
Foto: Pokrajinska Vlada

jasno

PORUKA MINISTRA VESIĆA TAKOZVANOM PREMIJERU KOSOVA: Ako Kurti uzme srpsku ličnu kartu, može da radi u okviru "Otvorenog Balkana"

Politika -

Od pre nekoliko dana funkcioniše zajedničko tržište rada "Otvorenog Balkana" - Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić ističe za Kosovo onlajn da i svi građani Kosova, kao sastavnog dela Srbije, bez obzira na nacionalnost, ukoliko imaju srpsku ličnu kartu, mogu da koriste pogodnosti sporazuma u okviru ove regionalne inicijative.

- Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i svi građani tog dela zemlje, bez obzira na nacionalnost, su državljani Srbije i mogu da koriste sve prednosti sporazuma koje je Srbija potpisala sa Severnom Makedonijom i Albanijom - ukazao je Vesić.

To znači da svi kojima imaju ličnu kartu Srbije, mogu da dobiju identifikacioni broj i da bez ikakvih dodatnih papira rade u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Zapadni Balkan i EU, Skoplje, Aljbin Kurti
foto: EPA Georgi Licovski

- Svaki građanin Srbije koji živi na KosovU, uz srpsku ličnu kartu može da koristi sve prednosti naših regionalnih integracija. To se odnosi i na Aljbina Kurtija. Dovoljno je da, ukoliko nema, izvadi ličnu kartu, i jednog dana, kada ne bude premijer moći će da radi možda u Tirani, bez ikakvih prepreka - naglasio je Vesić.

Podsetio je da suština „Otvorenog Balkana“ da se ukinu sve prepreke, kako bi se uspostavio slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

- Suština je u povezivanju ljudi i privreda. Treba da kreiramo veće, jedinstveno tržište, koje će omogućiti da svim građanima i svim zemljama bude dobro - dodao je Vesić.

Primetio je da je to upravo sve suprotno od onoga što radi vlast u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem.

- On zatvara tržište na Kosovu i Metohiji, pokušavajući da se ogradi od Srbije i da napravi geto, za Srbe na Kosmetu, ali i za Albance koji žive na Kosovu i Metohiji. Suština regiona je povezivanje, da svi mogu slobodno da putuju, da svi ekonomski napredujemo, a ne da se zbog nekih političkih razloga ili bolesne želje za etnički čistim Kosovom kažnjavaju Srbi, ali istovremeno i Albanci - poručio je ministar Vesić.

Naveo je i da je jedna od najvažnijih stvari u njegovom resoru, a u okviru „Otvorenog Balkana“ sistem integrisane naplate putarine, koji od prošle godine uspešno funkcioniše između Srbije i Severne Makedonije.

- Sada smo pri kraju dogovora o uspostavljanju zajedničkog taga sa Grčkom, a radićemo na tome i su Crnom Gorom i Hrvatskom. To znači da, kada imate srpski tag, možete slobodno da putujete i po zemljama ’Otvorenog Balkana’, ali i po čitavom regionu - napomenuo je Vesić.

Dodao je da se radi i na uspostavljanju zelenih koridora, kako bi kamioni iz ove tri zemlje, iz jedne u drugu prolazili nesmetano, posebnim koridorima, čime se ukidaju dodatni troškovi i omogućava bolja saradnja.

- Budućnost je u integraciji, a ne u deljenju ljudi, kao što radi Aljbin Kurti. Deli Srbe i Albance, ali tako da Srbi nemaju nikakva, a Albanci sva prava. Budućnost je da svi živimo zajedno i da razvijamo našu privredu - zaključio je Vesić.

Bonus video:

04:20

VAŽNO JE DA KAO DRŽAVA IMAMO JASAN CILJ! Ministar Goran Vesić za Kurir o skoku Srbiju u budućnost: To nisu planovi ZA RASPRAVU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track