"VAŽNO ŠTO JE SRBIJA SARAĐUJE SA OEBS I ODIHR OKO PREPORUKA O IZBORIMA" Hil: Vidim je kao državu koja je odlučila da bude deo EU
Foto: Kurir televizija

"VAŽNO ŠTO JE SRBIJA SARAĐUJE SA OEBS I ODIHR OKO PREPORUKA O IZBORIMA" Hil: Vidim je kao državu koja je odlučila da bude deo EU

Politika -

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da je važno to što je Srbija pristala da sarađuje sa OEBS-om i ODIHR-om oko primene preporuka o izborima i da za to ima dovoljno vremena do beogradskih izbora koji će biti održani 2. juna.

"Ne želim da javno dovodim u pitanje stav da je potrebno da zemlja sama mora da rešava svoje probleme. Znam da su mnogi zbog toga razočarani, jer žele da se svrstam na ovu ili onu stranu", kazao je Hil u intervjuu za Euronjuz (Euronews).

On je na pitanje da prokomentariše zahteve za poboljšanje izbornih uslova koje je predstavila koalicija "Srbija protiv nasilja" izjavio da ne želi da ulazi u to koji su zahtevi opravdani i koje bi razloge vlast trebalo da prihvati.

"Pre svega, nadam se da će premijer biti dobar, to je važna funkcija. Stvari se za Srbiju ubrzavaju. Stvari se u svetu ubrzavaju, pitanje odnosa sa Evropskom Unijom se ubrzava", odgovorio je Hil na pitanje šta očekuje od nove vlade.

Hil je izjavio da ne misli da u Srbiji prevladava prorusko razmišljanje i da je vidi kao državu koja je donela odluku da bude deo Evropske unije.

Rekao je da Srbija mora jasno da pokaže da to što donosi različite odnose sa zemljama nešto što će biti korisno Evropskoj uniji.

"Ljudi moraju da razumeju istorijsku pozadinu i da Srbija ima različite odnose sa državama i da sa tim razlikama može da bude dobra članica EU. Ali sve mora da ide brže i ne može se očekivati da građani mogu da čekaju 17 godina i ne budu frustrirani", kazao je Hil.

On je dodao da postoji znatno više stvari oko kojih se Srbija i SAD slažu nego onih oko kojih se ne slažu i da mora da se radi dalje na toj saradnji i da odnosi dve države ne smeju zavisiti od trećih strana. Ambasador SAD je dodao da bi želeo da su "Srbija i Kosovo napravili korake napred ka normalizaciji odnosa i da je odluka Centralne banke Kosova da ukine dinar stvorila veliki problem na tom putu".

"Ono što je pozitivno je to što su svi shvatili da taj problem mora da se reši. Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je na Kosovu poslao jasne i oštre poruke kosovskom rukovodstvu", kazao je Hil i dodao da je fundamentalno pitanje koje se mora rešiti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track