NASTAVAK SUĐENJA TAČIJU I OSTALIM VOĐAMA OVK 18. MARTA! Sud: Proces se odvija u istrajnoj klimi zastrašivanja svedoka
Foto: epa Peter Dejong, epa EVA PLEVIER, epa ARMANDO BABANI, epa JERRY LAMPEN

hag

NASTAVAK SUĐENJA TAČIJU I OSTALIM VOĐAMA OVK 18. MARTA! Sud: Proces se odvija u istrajnoj klimi zastrašivanja svedoka

Politika -

Haški proces protiv bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija i saoptuženih za ratne zločine na KiM i u Albaniji biće nastavljen 18. marta posle dvonedeljne pauze, prenosi Beta.

Uz Tačija, optuženi su i tadašnji članovi Glavnog štaba OVK, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tužilaštvo će pred sudije izvesti novog svedoka, u okviru dokaznog postupka koji, po odluci sudija, mora biti okončan za godinu dana.

Od početka suđenja 3. aprila 2023. iskaz je dalo 48 svedoka optužbe, od kojih je svega trećina svedočila bez zaštitnih mera i na otvorenim zasedanjima. Među njima su i trojica pripadnika OVK i jedan albanski političar.

Na otvorenim sednicama je svedočilo i šestoro Srba i jedan Albanac, kojima je OVK otela i ubila članove porodica ili su sami bili zlostavljani u pritvorima albanske paravojske.

Četvoro međunarodnih zvaničnika svedočilo je, takođe bez zaštite identiteta, o naporima da rasvetle sudbinu nestalih na KiM.

Iza zatvorenih vrata, većina dosadašnjih svedoka je, sudeći po javnim sažecima njihovih izjava, rekla da je OVK njih ili njihove rođake nezakonito lišila slobode i da su u pritvoru bili prebijani, mučeni i zlostavljani pod neutemeljenom sumnjom da sarađuju sa srpskim vlastima i snagama bezbednosti.

Neki svedoci su opisali da nikada nisu videli članove porodica ili druge osobe koje je OVK odvela i pritvorila.

Sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, više puta je utvrdio da se proces odvija u "istrajnoj klimi zastrašivanja svedoka" koja vlada na KiM.

U dokaznom postupku protiv Tačija i saoptuženih, koji prema odluci sudija moraju biti završeni do aprila 2025. godine, tužioci nameravaju da pred sud izvedu oko 200 svedoka.

Po nalogu raspravnog veća, tužioci do 21. maja moraju da preciziraju kako će "sažeti" dokazni postupak i dodatno smanjiti broj svedoka.

Odbrane optuženih tvrde da "nema izgleda" da tužioci do aprila iduće godine saslušaju još 140 svedoka, kako su najavili.

Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija optužnica tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini. Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio preuzimanje kontrole nad celim KiM, nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike, špijune i kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, optuženi su bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U tzv. privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na KiM 4. i 5. novembra 2020. godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine. Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track