CENTAR BEOGRADA ĆE POTPUNO DRUGAČIJE IZGLEDATI: Evo kakva je projektna rešenja izneo Trampov zet po pitanju zgrade Generalštaba
Foto: Twiter/ Jared Kushner

NoVI IZGLED

CENTAR BEOGRADA ĆE POTPUNO DRUGAČIJE IZGLEDATI: Evo kakva je projektna rešenja izneo Trampov zet po pitanju zgrade Generalštaba

Politika -

Džerad Kušner, zet bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, na društvenoj mreži "X" predstavio je plan za novi izgled centra Beograda. Tačnije on je na ovoj društvenoj mreži pokazao idejni projekat za zgradu Generalštaba koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine.

- Uzbuđeni smo što možemo da podelimo neke slike ranog dizajna za razvojne projekte koje smo kreirali za albansku obalu i centar Beograda - napisao je Trampov zet.

Kako se može videti na projektu koji je predstavio Kušner, u planu je izgradnja dve visoke zgrade - kule u samom srcu Beograda.

Podsetimo, Generalštab je bombardovan u noći između 29. i 30. aprila 1999. godine, negde oko 2.30 sati.

Kompleks je izgrađen kao sedište Generalštaba Jugoslovenske narodne armije, a projektovao ga je Nikola Dobrović, jedan od naših najvećih arhitekata, daleke 1965. godine.

Beograd, Zgrada Generalštaba

Inače, zgrade na toj adresi bile su vrlo prepoznatljive i u svetskim okvirima, jer se radi o kaskadno zidanim zgradama blizankinjama, gde je u izgradnji korišćen beton, a sa spoljne strane obložene su mrkocrvenim i belim kamenom, da predstavljaju kanjon reke Sutjeske gde se odigrala jedna od najvećih epopeja narodnoosolobodilačke borbe.

Zgradu su 1999. pogodile krstareće rakete Tomohavk BGM-109, lansirane sa, kako se pisalo, raketnih krstarica ili napadnih nuklearnih podmornica iz Jadranskog mora.

Pogođena su oba kompleksa Generalštaba. Neprijatelj ih je pogodio ukupno sa četiri krstareće rakete.

Tom prilikom uništile su gornji deo u kompleksu A, gde su bile kancelarije načelnika Generalštaba, dok je na zgradi B do temelja sravnjen glavni ulaz i deo gornjeg dela zgrade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track