EKSKLUZIVNO! KURIR IMAO UVID U NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O BEOGRADU! SNS raste, Đilasova lista u padu, a evo gde će apstinenti
Foto: Nenad Kostić, Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Beta Emil Vas, Beta Miloš Miškov, BETA Amir Hamzagić, Shutterstock

puls građana uoči novih gradskih izbora

EKSKLUZIVNO! KURIR IMAO UVID U NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE O BEOGRADU! SNS raste, Đilasova lista u padu, a evo gde će apstinenti

Politika -

Srpska napredna stranka u periodu od decembarskog izlaska na birališta beleži sve veći rast i na novim beogradskim izborima može da računa na još ubedljiviju pobedu, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnjenja, u koje je Kurir imao uvid, a koje je sprovela institucija programski bliža opoziciji.

Brojke

Rezultati istraživanja, koje inače nije naručila nijedna stranka, ukazuju da bi lista oko SNS sada osvojila 47 odsto glasova u Beogradu, što je za oko osam odsto više nego što je dobila na decembarskim izborima. S druge strane, glavna opoziciona grupacija - koalicija Srbija protiv nasilja - beleži pad od 1,5 odsto glasova. Koalicija NADA, koju čine Novi DSS Miloša Jovanovića i POKS, ostala je na šest odsto, koliko je i osvojila prošle godine. U opozicionom bloku jedino je novi pokret Branimira Nestorovića Pravi mi u porastu, jer bi sad za njega glasalo devet odsto birača. Na prošlim izborima Nestorović je predvodio pokret Mi - glas iz naroda i bio je na 5,3 odsto glasova. Istraživanje je "uhvatilo" i neke moguće nove saveze, poput onog čije obrise crtaju pokret Dosta je bilo i Narodna stranka, uz koje možda stanu i Dveri i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića. Takva lista je u ovom martovskom istraživanju na ivici cenzusa.

Stari Dvor, jutro posle protesta, Skupština grada Beograda
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

Istraživanje je otkrilo i izvesna gibanja među apstinentima. Tako koalicija Srbija protiv nasilja ne samo da nije uspela da proširi podršku svojih birača već je znatan broj njih prešao u apstinente, što dodatno pomaže rastu SNS. Prema rezultatima ovog istraživanja, lista koju predvodi SNS može da izvuče skoro svakog trećeg apstinenta na birališta - ta lista privlači čak trećinu onih koji nisu glasali prošle godine.

Alibi za poraz

Iz najnovijih istraživanja sasvim pouzdano se može izvući zaključak da nije bilo prekrajanja izborne volje na decembarskim izborima i da je pala u vodu isforsirana taktika opozicije da na toj priči izgradi za sebe alibi za izborni poraz. Zabeleženi trendovi govore nešto sasvim drugo: s jedne strane, da blok koji predvodi SNS uspeva da ne samo očuva svoje biračko telo nego i da ga znatno uveća, a s druge strane, da koalicija Srbija protiv nasilja nije zadovoljila ni svoje birače, pa ih je tako razočarane u velikoj meri gurnula u apstinente.

Glasanje, izbori 2023
foto: Stefan Stojanović MONDO

Tenzije koje je koalicija Srbija protiv nasilja uvlačila u svaki politički događaj, čak i one koji su, poput konsultacija, deo postizborne procedure, očigledno ne nailaze na plodno tlo. Biračko telo zapravo kažnjava neodgovornost političkih aktera koji su izborni poraz želeli da na silu i veštački pretvore u izbornu pobedu. Ovo istraživanje nesumnjiva je potvrda i da je u očima birača oslanjanje na strane faktore umesto na sopstvene resurse bilo i politički promašaj i uvod u još ubedljiviji poraz na izborima.

Umesto konsolidacije posle neispunjenih očekivanja i preispitivanja sopstvenih pogrešnih koraka, lideri koalicije Srbija protiv nasilja i još neki opozicioni akteri prelaze na teren ekstremnih mera. Otišli su i korak dalje od bojkota, koji im se prilično obio o glavu 2020. godine, pa sada svojim biračima nude izlaz u vidu nekakvih gerilskih akcija sa ciljem da se spreči održavanje izbora. Prethodno bi ipak trebalo da malo pažljivije oslušnu šta im građani poručuju. Istraživanja, uostalom, tome i služe u politici.

naslovna 26.03.2024.
foto: Kurir

Saznajte sve o poznatima uz novi dodatak Stars! Uz to vas čeka poklon iznenađenja

Stars
foto: Promo

Dnevne novine Kurir danas poklanjaju novi dodatak Stars plus poklon iznenađenja.

Pružićemo vam ekskluzivan uvid u živote vaših omiljenih zvezda. Bilo da se radi o filmskoj industiji, muzici, sportu ili modnoj sceni “Stars” vam pruža sve što vam je potrebno da ostanete u toku sa najnovijim vestima.

Uživajte u čitanju.

Bonus video:

03:25

OVO ĆE BITI MNOGO VIŠE OD LOKALNIH IZBORA Stručnjaci analiziraju istraživanje javnog mnjenja: SNS i Nestorović beleže porast!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track