SRBIJA DOBILA ČETIRI NOVA AMBASADORA: Evo ko će nas predstavljati u Mađarskoj, Turskoj, Čileu i u misiji EU
Foto: Dragan Kadić

SAOPŠTENJE

SRBIJA DOBILA ČETIRI NOVA AMBASADORA: Evo ko će nas predstavljati u Mađarskoj, Turskoj, Čileu i u misiji EU

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Srbija dobila još četvoro ambasadora.

Objavljivanjem ukaza predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, okončana je procedura postavljenja Aleksandre Đurović za ambasadora u Mađarskoj, Ace Jovanovića u Turskoj, Mirjane Kotlajić u Čileu i Danijela Apostolovića za šefa Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju, prenosi RTS.

Aleksandra Đurović je diplomirala na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu u zvanju profesora srpskog jezika i književnosti. Radila je u Ministarstvu za informacije Republike Srbije.

Od 2012. do 2017. godine bila je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Tokom tog perioda bila je šef delegacije Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a od 2014. do 2016. godine predsedavajuća Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine.

Funkciju potpredsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope obavljala je tokom 2017. godine.

Od 2017. do 2023. godine bila je ambasador i stalni predstavnik Republike Srbije pri Savetu Evrope. Govori engleski jezik, služi se ruskim i španskim jezikom.

Aca Jovanović je od 2004. godine zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova i radio je u Odeljenju za bezbednost, Odeljenju za konzularne poslove, a obavljao je i funkciju pomoćnika ministra za konzularne poslove. Bio je ambasador Republike Srbije u Ukrajini.

Pre Ministarstva spoljnih poslova bio je angažovan u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u Ministarstvu pravde, gde je obavljao funkciju upravnika Okružnog zatvora u Beogradu.

Diplomirao je na Defektološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i magistrirao na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Govori engleski jezik.

Mirjana Kotlajić je od 1986. godine zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova. Radila je u Sektoru za Evropsku uniju, kao i odeljenjima za susedne zemlje, Afriku i Ameriku, odnosno u Nacionalnoj komisiji za Unesko.

Službovala je u generalnim konzulatima u Milanu i Trstu, kao i ambasadama pri Svetoj Stolici, u Bernu i Meksiku.

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu i potom radila kao novinar. Govori španski, italijanski i ruski jezik.

Danijel Apostolović je diplomirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, na kojem je završio i master studije.

Karijeru je započeo u Radio-televiziji Srbije, gde je radio kao novinar.

Bio je angažovan u Ministarstvu finansija i u Vladi Republike Srbije, kao savetnik predsednika Vlade za medije.

U Ministarstvu spoljnih poslova je zaposlen od 2012. godine. Radio je u sektorima za Evropsku uniju i za bilateralnu saradnju, a službovao je u Misiji Republike Srbije pri EU, gde je od septembra 2022. godine obavljao funkciju zamenika šefa Misije, a od septembra 2023. godine i otpravnika poslova. Tečno govori engleski i francuski jezik.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

18:32

KRISTOFER HIL, AMBASADOR SAD, ZA KURIR: Gledajmo unapred, sa Srbijom nam predstoji veliki posao! Imamo mnogo zajedničkih ciljeva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track