BLOKADA FAKULTETA ZBOG IZJAVA PROFESORA DA JE PONOSAN NA IME PO USTAŠKOM ZLOČINCU Protest u Novom Sadu zbog Dinka Gruhonjića
Foto: Beta Dragan Gojic

BLOKADA FAKULTETA ZBOG IZJAVA PROFESORA DA JE PONOSAN NA IME PO USTAŠKOM ZLOČINCU Protest u Novom Sadu zbog Dinka Gruhonjića

Politika -

Studenti Univerziteta u Novom Sadu okupili su se u podne ispred Filozofskog fakulteta, gde protestuju i traže smenu profesora Dinka Gruhonjića zbog njegovih izjava punih govora mržnje.

Gruhonjić je, inače, akademsku javnost uzburkao skandaloznom izjavom na tribini održanoj tokom festivala "Rebedu" u Dubrovniku, da je ponosan što nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i zapovedniku logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Akademci su posle govora Damjana Vukanjca, studenta prorektora, zauzeli fakultet i otpočeli blokadu te ustanove.

Vukanjac je rekao da će visokoškolci na fakultetu biti danonoćno, a blokada će trajati dok se uprava ne oglasi povodom skandaloznih Gruhonjićevih izjava.

Dinko Gruhonjić
foto: Beta Dragan Gojic

- Novosadski studenti nisu dobili odgovor od Filozofskog fakulteta povodom izjava govora mržnje profesora Dinka Gruhonjića i bili su primorani da se okupe i dignu svoj glas. Blokada će trajati dok neko ne preuzme odgovornost za fašističke izjave profesora Gruhonjića i dok se neko ne oglasi. Mi kao novosadski studenti smo dobili podršku svih studenata iz Srbije, koji će doći na blokadu i definitivno ćemo istrajati dok se fakultet ne oglasi i ne sankcioniše profesora Dinka Gruhonjića - rekao je Vukanjac.

Dinko Gruhonjić
foto: Beta Dragan Gojic

- Mi smo se danas okupili da bismo poslali jednu sliku tolerancije, Novog Sada kakav bi trebalo da bude, i kakav bi Filozofski fakultet trebalo da bude. Stali smo u odbranu svakog studenta i čoveka u ovoj zemlji. Sutra da se nekome drugom desi neki problem isto bismo uradili. Tražimo da niko ne bude nipodaštavan, pogotovo ne po nacionalnoj i verskoj osnovi - rekao je za Kurir Nemanja Vujić, prvi prodekan student.

Dodaje da je postojala medijska kampanja da se Gruhonjić predstavi kao žrtva, iako je on zapravo taj koji je izneo govor pun mržnje.

- Došli smo da se borimo protiv ružnih reči. Ja kao student iz Republike Srpske i potomak žrtava genocida u NDH ne mogu da ćutim u situaciji kada se neko, ako se ne ponosi što nosi ime Dinka Šakića, onda šali sa time, što je nedopustivo - kazao je on.

Blokada protiče mirno, ali je više puta dolazilo do rasprava određenih profesora i studenata koji učestvuju u blokadi.

01:27

Rasprava studenata i profesorke ispred fakulteta u Novom Sadu

Oglasila se uprava Filozofskog Fakulteta

Nakon zahteva Studentskog parlamenta da Gruhonjić bude otpušten zbgo govora mržnje i pretnje blokadom, Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti dok se, kako ističu, ne steknu uslovi za nesmetan rad.

- S obzirom na to koje su okolnosti i mogući rizici po bezbednost studenata i zaposlenih, te mogućnosti ugrožavanja javnog reda i mira, kao i imovine Filozofskog fakulteta, doneli smo odluku da obustavimo sve svoje mnogobrojne aktivnosti dok se ne steknu uslovi za neometani rad - navodi se u saopštenju Dekanata Filozofskog fakulteta.

Dinko Gruhonjić
foto: Beta Dragan Gojic

Navodi se i da na fakultetu radi veliki broj stranih državljana zbog čega će Dekanat obavestiti ambasade zemalja iz kojih dolaze da u postojećim okolnostima ne mogu da im garantuju bezbednost.

Dinko Gruhonjić
foto: Beta Dragan Gojic

- Iz medija smo saznali da Studentski parlament poziva na blokadu Filozofskog fakulteta kao jedne od članica Univerziteta, čime je potencijalno ugrožena bezbednost studenata i njihovo pravo na obrazovanje, kao i bezbednost zaposlenih i njihovo pravo na rad - navodi se takođe u saopštenju.

Prethodno su akademci upravi Filozofskog fakulteta dali rok da se izjasni o nastupima profesora žurnalistike, koji je istekao juče.

Koškanje profesora i studenata

Na početku blokade došlo je i do koškanja između studenata i profesora Željka Markovića.

Profesor sa odseka za srpski jezik i književnost je gurnuo ruku jednog studenta koji ga je snimao.

(Kurir.rs/NS Uživo/D. Š./Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

07:55

RANKOVIĆ BI TE PROTESTE UGUŠIO ZA DVA MINUTA Istoričar: Studenti su hteli revolucionarni kurs iz 45! TO JE BIO LEVIČARSKI BUNT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track