ZA SRPSKU STVAR IH ZABOLE DONJI DEO LEÐA Ðilasovim pulenima Vučić kriv i za Savet Evrope, a Kurti im potaman
Foto: Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, AP Visar Kryeziu

ZA SRPSKU STVAR IH ZABOLE DONJI DEO LEÐA Ðilasovim pulenima Vučić kriv i za Savet Evrope, a Kurti im potaman

Politika -

Vest, da budemo iskreni, nikoga nije iznenadila: Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio je preporuku da Kosovo bude primljeno u SE. Dugo već svedoci smo neprincipijelnog držanja nekih uticajnih država u razgovorima Beograda i Prištine, i povlađivanja Aljbinu Kurtiju u politici koja nastoji da Srbe otera sa njihovih vekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji. Uporno i mimo svih načela međunarodnog prava, promoviše se nezavisnost Kosova i Priština gura u međunarodne institucije. To je posledica geopolitičkih interesa velikih sila, ali i lobiranja Albanaca kod evropskih birokrata.

Ništa od ovoga, međutim, nije smetalo predsedniku Narodnog pokreta Srbije i poslaniku Mikiju Aleksiću da krivicu za prijem Kosova u SE mimo statuta ove organizacije – za šta je glasao predstavnik 31 države! - svali na Aleksandra Vučića. On je, kaže Aleksić, „direktno odgovoran“ i za to što će, javlja mu se, Kosovo biti primljeno u UN i što će posle njih na red doći "Srpska pravoslavna crkva i svetinje".

Nije za njim zaostao ni zamenik predsednika Đilasove Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, koji je ocenio da „do ovoga ne bi došlo da Aleksandar Vučić nije prihvatio Briselski i Ohridski sporazum“! Stefanović je, inače, u svoje vreme izjavljivao da se sporazum ne sme odbaciti, a u vreme pred izbore i on i Đilas javno su poručivali da se o Kosovu neće izjašnjavati jer je stvar složena...

Ali nije ni ovog puta tema šta srpska opozicija o Kosovu i Metohiji kaže, već šta prećutkuje.

Bode oči dugotrajno i potpuno prećutkivanje uloge Aljbina Kurtija i međunarodne zajednice u kosovskoj politici. Jer nije Kosovo Borča ili Gornji Milanovac da im Vučić daje atribute nezavisnosti i da ih gura u Svetsku banku i u FIFA!

Zašto se Aleksić i Stefanović nisu jednim otvorenim pismom, ili bar izjavom, obratili svojim prijateljima iz Saveta Evrope ako im smeta prijem Kosova u tu organizaciju? Zašto nisu iskoristili svoj uticaj i dobre odnose da nešto učine za srpsku stvar?

Zato što ih za srpsku stvar boli donji deo leđa! Zato što zbog srpske stvari nisu spremni da ljute svoje pokrovitelje u Briselu i Strazburu!

Desilo se nekako da se posle Aleksićevog i Stefanovićevog oglašavanja javila i Viola fon Kramon, njihova velika prijateljica i samozvana zaštitnica demokratije u Srbiji. Ona je čestitala Vjosi Osmani „važan korak na putu ka punopravnom članstvu Prištine u Savetu Evrope“ i poželela „dobrodošlicu svima na Kosovu, koje će konačno postati član ove važne evropske institucije“.

Zašto Miki i Borko njoj ne kažu ono što sada, navodno, misle o prijemu Kosova u SE? Kažemo „navodno“ jer se njihovi stavovi menjaju od prilike do prilike, i jedno poručuju našoj javnosti, a drugu pesmu, sitno, kaluđerski, pevaju u Evropi.

Zašto se ne naljute malo na Fon Kramonovu, vrlo malo? Odgovor znamo i mi, znaju i oni, i svi u Srbiji. Zato na izborima prolaze tako kako prolaze...

Bonus video:

06:59

ĐILAS BOLJE DA PROMENI IME KOALICIJE U NASILJE PROTIV SRBIJE! Stručnjaci oštro: Imaju ozbiljan problem da se pomire sa porazom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track