PONOVO NEDOVOLJNO GLASOVA: Ni danas NEMA sednice Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji na SRJ
Foto: EPA

drugi pokušaj

PONOVO NEDOVOLJNO GLASOVA: Ni danas NEMA sednice Saveta bezbednosti UN o NATO agresiji na SRJ

Politika -

Ni u drugom pokušaju Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija neće raspravljati o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, jer ni večeras nije bilo dovoljne podrške zemalja članica tog tela za usvajanje dnevnog reda.

Za raspravu o toj temi večeras je glasalo šest zemalja, dok je devet bilo protiv.

Prilikom prethodnog proceduralnog glasanja, u ponedeljak, tri zemlje su bile za diskusiju o NATO agresiji na SRJ, dok je 12 bilo protiv.

Predstavnici Francuske i Rusije su i večeras, pre glasanja, izneli suprotne stavove o potrebi da se raspravlja o vojnoj operaciji NATO protiv Jugoslavije.

Ambasador Francuske Nikolas de Rivije ponovio je da se SB UN bavi aktuelnim krizama u domenu međunarodne bezbednosti i da "nije forum za diskusije o istorijskim pitanjima".

Zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da je Francuska pokušava sve da dovede u zabludu pred kamerama, poput laži na prošlom zasedanju kad je francuski predstavnik lažno tvrdio da se Rusi nisu konsultovali sa predstavnicima srpske strane o održavanju sednice.

- Svedočimo ponovo da Francuska, UK i SAD ne žele da SB diskutuje o veoma neprijatnom pitanju za njih, tj. NATO agresiji protiv suverene države Jugoslavije - rekao je Poljanski.

On je objasnio da bi bilo veoma interesantno za sve da znaju u kom momentu, po subjektivnoj oceni francuskog predstavnika, pitanje SB UN postaje "pitanje prošlosti" ili se očekuje da se automatski kaže da je nešto "pitanje prošlosti" kad je nezgodno za Francusku i njene savezike. Podseća da niko u NATO nije odgovorao za zločin agresije i ističe da se sada plaše da će to pitanje ponovo ne postane aktuelno.

Podsetimo, na sednici Sveta bezbednosti UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ, jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri: Rusija, Kina i Alžir su bile za održavanje.

Ona je ponovo zakazana za danas na zahtev Rusije.

''Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom)", naveo je u sredu Dmitrij Poljanski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track