KRŠE TEMELJNE PRINCIPE: Starović: Usvajanje preporuke za punopravno članstvo Prištine u Savet Evrope izraz nepravde i arogancije
Foto: Kurir televizija

REAGOVANJE

KRŠE TEMELJNE PRINCIPE: Starović: Usvajanje preporuke za punopravno članstvo Prištine u Savet Evrope izraz nepravde i arogancije

Politika -

Odluka Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku za punopravno članstvo Prištine je izraz nepravde i visokog stepena arogancije, ocenio je državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbija Nemanja Starović, prenosi RTS.

- Preporukom o prijemu Prištine u članstvo te najveće i najstarije panevropske organizacije svakako se krši i slovo i duh osnivačkih dokumenata Saveta Evrope, kao i temeljni principi na kojima je Savet Evrope zasnovan - naveo je on za RTS i ocenio da izveštaj Dore Bakojani obiluje kontradiktornim i nepravednim stvarima i da se može diskutovati zbog čega je ona od početka rada na tom izveštaju postavila samo tri uslova.

Starović je istakao da je ispunjen samo jedan uslov – povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani, a da za preostala dva uslova, pitanje eksproprijacije srpske zemlje na severu KiM i formiranje Zajednice srpskih opština, nije učinjeno apsolutno nušta.

- Uprkos svemu tome, u izveštaju se preporučuje da Priština postane član Saveta Evrope i, da tu ne bude nikakve zabune, pošto možemo čuti različite interpretacije, da se preporučuje nekakvo nadzirano članstvo. Ne, takva kategorija članstva u Savetu Evrope ne postoji - rekao je on i napomenuo da postoji punopravno članstvo i da su sve članice podložne konstantnom nadzoru ili monitoringu.

Starović je poručio da su članovi Političkog komiteta potpuno ignorisali sve ono što se odvijalo na prostoru Kosova i Metohije u poslednje dve godine otkako je Priština podnela prijavu za članstvo u Savetu Evrope.

- Ignorišu činjenicu da se Srbima uskraćuju elementarna osnovna ljudska, politička i ekonomska prava, počevši od zabrane glasanja Srbima na srpskim izborima, preko nametanja nelegitmnih gradonačelnika i odbornika skupština opština, zatim nečega što suviše liči na vojnu okupaciju severa KiM, upotrebom i stalnim raspoređivanjem tih specijalnih militarizovanih monoetničkih albanskih snaga kosovske policije - rekao je on i podsetio i na zabranu prometa robe proizvedene u centralnoj Srbiji, ali i zabranu prometa dinara koja je na snazi od 1. februara.

Kurir.rs / RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track