"VREME REAKCIJE JE 10 MINUTA OD DATOG SIGNALA" Ovo su lovački avioni MiG-29 koji su juče JURIŠALI KA NEPOZNATOJ LETELICI (VIDEO)
Foto: Nenad Kostić

"VREME REAKCIJE JE 10 MINUTA OD DATOG SIGNALA" Ovo su lovački avioni MiG-29 koji su juče JURIŠALI KA NEPOZNATOJ LETELICI (VIDEO)

Politika -

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić obišao je jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Predsednik se tom prilikom osvrnuo i na nepoznatu letelicu iznad Valjeva, koja je uočena juče na visini od 5.500 metara.

Vučić je upitao ko je juče bio u avionima koji su poleteli ka nebu iznad Valjeva, dobio je odgovor od jednog pilota: Stefanović i ja. Vučić ga je potom upitao da li bi oborio taj balon da je dobio naređenje i dobio je potvrdan odgovor.

1 / 9 Foto: Nenad Kostić

"Ono juče bio balon ili veliki špijunski dron? Brzo je napustio prostor. Sledeći put to PVO dejstvovati i srušiti, pa da utvrdimo čije je".

"Obradoviću, koji je to juče bio balon?", pitao je predsednik, a dobio odgovor da nije ništa ozbiljno.

"Sve vreme imamo dva naoružana aviona tipa MIG 29, a vreme reakcije je 10 minuta od datog signala".

Podsetimo, stalno zadejstvovane snage za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije otkrile su juče, u 10.39 časova, nepoznatu letelicu iznad Valjeva, na visini od 5.500 metara, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na osnovu naređenja predsednika Aleksandra Vučića, tada je podignut dežurni par lovačkih aviona MiG-29, a dežurne raketne jedinice za PVD i radarska sredstva nastavili su sa osmatranjem vazdušnog prostora.

U toku navođenja dežurnog para aviona do zone presretanja, cilj se izgubio sa odraza radarskih pokazivača. Lovci su nastavili let i izvršili pretraživanje zone, po proceduri, sa ciljem potvrde situacije. Nakon pretrage zone, dežurnom paru lovačkih aviona naređeno je da se vrati na matični aerodrom, dok su ostale snage nastavile sa redovnim praćenjem i osmatranjem vazdušnog prostora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja