SRBIJA UPUTILA HRVATSKOJ DIPLOMATSKU NOTU: Ministru Milićeviću uskraćeno pravo kretanja i odavanje pijeteta žrtvama
Foto: Kabinet ministra bez portfelja

saopštenje

SRBIJA UPUTILA HRVATSKOJ DIPLOMATSKU NOTU: Ministru Milićeviću uskraćeno pravo kretanja i odavanje pijeteta žrtvama

Politika -

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je diplomatsku notu Hrvatskoj i osudilo zabranu ulaska ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom Đorđu Milićeviću u Spomen područje Jasenovac.

Ovim činom, Republika Hrvatska, članica Evropske unije, je uskratila slobodu kretanja, koje je jedno od osnovnih prava na kojima počiva evropska zajednica, navedeno je u saopštenju ministarstva.

- Ovaj gest je posebno neprihvatljiv jer se njime uskraćuje pravo Republici Srbiji na odavanje pijeteta žrtvama stravičnih ustaških zločina, među kojima su najbrojnije bile srpske žrtve. Istovremeno, ovakav neadekvatan tretman ministra u Vladi Republike Srbije nosi krajnje negativnu poruku i ne doprinosi daljem razvoju odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova ističe kako Republika Srbija ostaje opredeljena za vođenje dobrosusedske politike sa Republikom Hrvatskom, na principima uzajamnog uvažavanja i poštovanja evropskih i antifašističkih vrednosti, uz očekivanje da hrvatska država poštuje navedene vrednosti

Kurir.rs / Kosovo online

Bonus video:

00:20

IZ HRVATSKE DOLAZE SRAMNI PODACI O ŽRTVAMA U JASENOVCU! Dodik: Komunistička vlast je onemogućila identifikaciju svih žrtava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track