POKAZALI DA IM MEĐUNARODNO PRAVO NIŠTA NE ZNAČI Šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope: Pogazili sve za šta se zalažu
Foto: Kosovo online

POKAZALI DA IM MEĐUNARODNO PRAVO NIŠTA NE ZNAČI Šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope: Pogazili sve za šta se zalažu

Politika -

Šefica delegacije Srbije u Savetu Evrope Biljana Pantić Pilja izjavila je da je odluka Parlamentarne skupštine SE o prihvatanju izveštaja o preporuci za prijem Kosova u članstvo u toj organizaciji – sramotno i grubo kršenje međunarodnog prava.

"Stav, koji sam iznela i na sednici je da je ovo sramotno, grubo kršenje međunarodnog prava. Sramno je da niko ne govori o egzodusu srpskog naroda sa Kosova i Metohije. Zaboravljaju na ZSO, da to treba da bude prvi uslov. U raspravi se videlo da oni imaju svoju agdendu koju su odlučili da ispune i baš ih briga za ljudska prava i vladavinu prava. Samo im je važno da daju pozitivno misljenje", rekla je Pantić Pilja za Kosovo onlajn posle sednice.

Ona je istakla da se diplomatska borba u Savetu Evrope nastavlja i da veruje da će, uprkos teškim vremenima u kojima se Srbija napada sa svih strana, uspeti nešto da se učini kako „ovo sramno mišljenje“ ne bi došlo na dnevni red Komiteta ministara SE.

"Verujem da će državno rukovodstvo dati sve od sebe. Bila je očekivana odluka Parlamentarne skupštine i naša diplomatska borba se nastavlja", poručila je Pantić Pilja.

Savet Evrope, Strazbur
foto: Printscreen/Kosovo online

Kazala je da nije posebno razočarana, jer je očekivala da čuje iznete stavove i ovakvu vrstu diskusije.

"Vrlo je teško da ovo slušate kada vidite da lažna država Kosovo dobija takvu podršku, da se priča o punom festivalu ljudskih prava na Kosovu i Metohiji… Ali, važno je da kažete istinu, da se čuje naš glas da nije tako kako oni govore. I da se nadate se da će istina izaći na videlo", dodala je Pantić Pilja.

Očigledno je, kaže, da je većina imala svoju agendu, te da njih ne interesuje ni ZSO, ni progon srpskog naroda.

Biljana Pantić Pilja
foto: printscreen/YT/Kosovo Online

"U diskusiji u skupštini se samo čulo da je na Kosovu pravi festival demokratije i ljudskih prava. Da vam prosto dođe da se tamo preselite...", dodala je ironično.

Na pitanje ima li u takvim okolnostima smisla biti član takve institucije, Pantić Pilja je odgovorila da će videti kakav će biti stav Srbije.

"Ponovila sam šta je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić - da ćemo razmotriti da li treba da ostanemo u instituciji u kojoj se najgrublje krši međunarodno pravo. Pokazali su danas da im međunarodno pravo ništa ne znači, pogazili su sve za šta se zalažu", zaključila je Pantić Pilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track