KAKO JE KO GLASAO U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI SAVETA EVROPE: Evo ko je bio uz Srbiju, a ko protiv BILO JE I IZNENAĐENJA
Foto: Shutterstock, Printscreen

KAKO JE KO GLASAO U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI SAVETA EVROPE: Evo ko je bio uz Srbiju, a ko protiv BILO JE I IZNENAĐENJA

Politika -

Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala je večeras, sa 131 glasom "za", zeleno svetlo za članstvo lažne države u ovoj organizaciji, što je u potpunosti suprotno međunarodnom pravu.

Osam predstavnika Španije glasalo je protiv izveštaja izvestioca Dore Bakojani koja je preporučila zeleno svetlo za tzv. Kosovo i tako je ova zemlja u potpunosti stala uz Srbiju i principe međunarodnog prava i poštovanja suvereniteta.

Protiv su bila četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, jedna Grkinja i jedan Nemac. Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan Italijan. Crveni taster su naravno pritisli i članovi delegacije Srbije, njih sedmoro, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine. To je ukupno 29 protiv.

Bilo je i 11 uzdržanih i među njima jedan Crnogorac, šestoro Italijana i troje Moldavaca, te jedan Nemac.

Čak četvoro predstavnika Grčke, među kojima je i Bakojani, glasalo je za prijem, iako Atina ne priznaje tzv. Kosovo. Rumuni, nisu ni došli na glasanje, osim Julijana Bulaija koji je podržao Prištinu. Ni Jermeni nisu glasali. Obe zemlje ne priznaju tzv. Kosovo.

Od konačnog prijema tzv. Kosovo deli još izjašnjavanje na Komitetu ministara 16. i 17. maja, a Srbija će pokušati da u malom manevarskom prostoru spreči ulazak Prištine.

Kurir.rs/Novosti

Preneo: R.J.

Bonus video:

01:02

Vučić - Verujem da je Srbija u mnogo boljoj poziciji nego pre nekoliko godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track