SRAMAN DAN I ZA SAVET EVROPE I ZA BAKOJANI! Goran Vesić: I Bakojanijeva je pravoslavka i valjda veruje u Boga
Foto: Kurir tv

SRAMAN DAN I ZA SAVET EVROPE I ZA BAKOJANI! Goran Vesić: I Bakojanijeva je pravoslavka i valjda veruje u Boga

Politika -

Odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da usvoji preporuku o prijemu tzv. Kosova u članstvo u toj organizaciji je sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani, koja je svojim izveštajem o stanju na Kosovu i Metohiji pokušala da prikrije etničko čišćenje Srba koje sprovodi Aljbin Kurti, poručio je ministar Goran Vesić.

Vesić je ukazao da je Bakojani u svom izveštaju navela nekoliko stvari koje apsolutno nisu tačne.

- Prvo, rekla je da se ne bavi statusom Kosova i Metohije, ali kada u Savet Evrope primate jedan entitet jer oni nisu država, jasno prejudicirate da je to država, koliko god ona tvrdila da nikada ne bi prihvatila razgovore o statusu i da bi u tom slučaju sledila politiku svoje zemlje, Grčke, koja ne priznaje lažnu državu Kosovo. Ali, to nije istina, jer je ona svojim izveštajem prejudicirala status Kosova i Metohije i znala je da radi - rekao je Vesić za TV Prvu.

Istakao je da zapanjujuće to što je u izveštaju navela da se na Kosovu i Metohiji poštuju ljudska prava.

- Da je tako, ne bi se 14 odsto Srba iselilo zbog progona i terora Aljbina Kurtija. Ne bi se dešavali napadi na Srbe gotovo svakodnevno kao pre neki dan kada je Srbin iz Zubinog potoka pretučen od strane Kurtijevih batinaša u uniformama policije, i ti napadi ne bi ostajali nekažnjeni. Na Kosovu i Metohiji se sprovodi segregacija Srba. Kurti vodi rasističku politiku prema Srbima, kako bi ih proterao sa KiM - rekao je Vesić.

Skandalozno je, kaže, što – iako je i sama u izveštaju navela da je došlo do pogoršanja odnosa Prištine prema manjinama, što ne može čak ni ona da sakrije – Bakojani kaže da veruje da je vlada Aljbina Kurtija spremna da ispuni svoje obaveze.

- Rekla je da je 301 dan radila na izveštaju, ali za to vreme samo nije posetila Beograd. Zašto nije razgovarala sa Srbima? Ako već govori o poštovnju ljudskih prava, trebalo da razgovara sa Srbima na Kosovu koji su najugroženiji ljudi u Evropi. Pošto nije, njena namera je potpuno jasna da abolira Kurtija i da žrtvuje Srbe - rekao je Vesić.

Vesić je rekao da je Bakojani “zaboravila” na Zajednicu srpskih opština i pored toga što je ranije tvrdila da je Kurtijeva vlada preuzela obavezu da formira ovu zajednicu juče je rekla da će se time baviti Ministarski savet koji donosi konačnu odluku o članstvu u Savetu Evrope.

Ovime je, ističe, Dora Bakojani preuzela odgovornost za sve što će se desiti Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Preuzela je odgovornost za svaki napad na Srbe na KiM. I ona je pravoslavka i valjda veruje u Boga pa se nadam se da je svesna da je ovakvim izveštajem opravdala pokušaj ubistva srpskih dečaka na Banji dan. Ne znam kako bi se ponašala u Grčkoj da neko puca na grčke dečake koji slave Božić - poručio je Vesić.

Dodao je da je, zbog svega toga, predsednik Srbije s pravom poručio da Bakojani treba da se stidi, jer je ovakav izveštaj zapravo legalizacija najvećeg etničkog čišćenja u Evropi i pokušaj da se sakrije Kurtijev teror nad Srbima na KiM.

- Ovo je bio sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani. Grci su nama prijateljski narod i siguran sam da većina Grka osuđuje ono što je ona uradila juče. Bakojani je izveštajem rekla da je Kurti demokrata, da se na Kosovu poštuju ljudska prava, iako i sama zna da to nije tako. A, zašto je to uradila i zbog čega - samo ona zna. Imate njene zajedničke fotografije sa Kurtijem koje su objavljivane i čime se hvali. Fotografije nema doduše sa Srbima jer njih očigledno mrzi - zaključio je ministar Vesić.

Kurir.rs

Bonus video:

03:47

MI IMAMO SAMO JEDNU KUĆU, A TO JE SRBIJA Vesić i Milićević uoči Skupa nade: Naša poruka je mir jer mržnja samo RAZGRAĐUJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja