AMERIKA KAD PODIGNE PRSTE IMA 70 ZEMALJA IZA SEBE, MI SMO SAMI I TAKVI ĆEMO SE SUPROTSTAVITI U UN: Vučić o Rezoluciji o Srebrenici
Foto: screenshot Video Plus

AMERIKA KAD PODIGNE PRSTE IMA 70 ZEMALJA IZA SEBE, MI SMO SAMI I TAKVI ĆEMO SE SUPROTSTAVITI U UN: Vučić o Rezoluciji o Srebrenici

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

Posle sastanka, koji je počeo u devet sati, obratili su se medijima.

Aleksandar Vučić, Džejms O'Brajan
foto: screenshot Video Plus

Obraćanje predsednika Vučića

- Teme na stolu za nas su teške. Dobro je to što je rastuća naša bilateralna saradnja. Imamo velike projekte, američke kompanije nam grade auto-puteve, investiraju u našu zemlju. Plan rasta i dalji napredak na evropskom putu, to su stvari koje pomeraju zemlju napred. Što se tiče KiM, u malo čemu smo saglasni, saglasni smo u tome da moraju da budu sačuvani mir i stabilnost. Rekao sam da će se Srbija ponašati odgovorno, da sačuvamo mir i stabilnost. Zahvalan sam što je rekao daje važno i snažna obaveza koju Priština mora da ispuni stvaranjem ZSO. Ta obaveza je velika i snažna 11 godina, 11 godina je mrtvo slovo na papiru, 11 godina nas lažu svi zajedno. I Priština i Evropljani koji su potpisali to, ali ništa od toga nisu uradili. Za razliku od Srba koji su uradili sve iz Briselskog, Ohridskog sporazuma. Samo su nametali nove probleme ukidanjem dinara, da mi predlažemo kako ćemo da isplaćujemo evre. Da ne govorimo o svakodnevnim hapšenjem Srba, prebijanjem, o ćutanju svih. Zato će biti nagrađeni članstvom u SE. Mi znamo da smo mali, znam da je pored mene Amerika kao super sila ali mi ćemo se suprotstavljati tom nasilju koliko možemo i boriti se. Izgubili, izgubili, šta da radimo.

Aleksandar Vučić, Džejms O'Brajan
foto: screenshot Video Plus

- Govorili smo dugo o Srebrenici, znam šta to znači i koliko će da promeni stvari u regionu. To pitanje je izmešteno iz Saveta bezbednosti, ne zaboravite da je pitanje pokrenuto na 29. godišnjicu, i nije naravno to upereno protiv Srba, već onako. Mi Srbi nismo to tako razumeli i suprotstavićemo se. Važno je da kažem da sam lično srećan što sam mogao da razgovaram sa gospodinom O'Brajanom. Ono što je moja obaveza i kada budemo izgubili u SE, kada se i to bude desilo mi ćemo morati da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije. Da se borimo za život naše dece i da idemo uzdignute glave. Da se ponosimo daljim ekonomskim napretkom. Naša ekonomska saradnja je izvrsna i verujem da će biti još bolja - rekao je predsednik.

- Imate gradova i mesta u Srbiji koje zahvaljujući američkim kompanijama pristojno i dobro žive. Zahvalan sam našim američkim partnerima na tom.

O Srebrenici

- Kao politički veteran koji nema šta da izgubi, ja sve kažem u lice i ne krijem koliko nam teško pada sve što se dešava. Amerika kada podigne prste, dva prsta, ima 70 zemalja za sebe, mi smo sami, mi takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju Rezolucije koliko god možemo, svom svojom snagom, to mogu da obećam - rekao je predsednik.

Obraćanje O'Brajana

Aleksandar Vučić, Džejms O'Brajan
foto: screenshot Video Plus

- Imao sam dobar razgovor sa predsendikom danas, to je deo programa u kom ću se videti i sa drugim predsednicima. Uvek je lepo vratiti se u Beograd. Jedna od tema danas bila je upravo to kako uspeva da razgovara sa svim zvaničnicima. Počeli smo razgovor o predstojećem putu na sednicu u UN, moram da budem jasan po pitanju američkog stava. Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuju SZO, to je od ključnog značaja. Učinićemo sve da pomognemo i ispunimo obećanja. Očekujem da će to biti tema u Njujorku. Hoću da govorim i o glasanju u UN u Savetu bezbednosti po pitanju genocida. I u mojoj zemlji je bilo razgovora o našoj istoriji. O mnogim temama smo danas zajedno pričali. Vlada Srbije je dobar partner vlade SAD. Ono što je posebno bitno to je da donesemo četiri slobode na kojima počiva EU. Sloboda kretanja, vlada SAD je ohrabrena time da se nastave razgovori pristupanju. Predsednik Vučić je glavni zagovornik, želimo da nastavimo ka tome da granice igraju što manju ulogu - rekao je on posle sastanka.

O izostanku reakcije na hapšenje Srba

- Dve stvari mi padaju na pamet, vezano za hapšenja na obe strane granice. Svi donosimo izbor šta radimo u javnosti a šta privatno, to je suština diplomatije i politike. Izbor koji smo mi napravili bio je vezan za hapšenje prošlog vikenda na KiM. Mi smo govorili otvoreno i to je bilo o koristi. Predsednik je izneo drugu zabrinutost, razmislićemo, radićemo na svemu što je predsednik pomenuo. Naš je zadatak da ispunimo obećanje a to je da vidimo da se prema ljudima dobro postupa. Šire govoreći. ono što se tiče našeg partnerstva, znači da stvari koje nas dele, deluje da ne izgleda dobro, a mi se nalazimo u trenutku fantastične mogućnost. Ekonomija dobro stoji i to je realnost. Građani Srbije su se potrudili da to tako bude, to je postalo značajnije upravo zbog političke podrške. Smisao politike je stvaranje mogućnosti da ljudi žive bolje. Volim da dolazim i doći ću ponovo. Trudim se da uvek pričamo o takvim stvarima, a ne o teškim samo.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Podsetimo, predsednik Vučić je juče, u najavi sastanka, rekao da će to biti važan i težak razgovor.

Bonus video:

00:12

Aleksandar Vučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track