MINISTAR DAČIĆ: Sednica Saveta bezbednosti UN prilika da Vučić ukaže na probleme Srba na Kosovu
Foto: Kurir televizija

Ministar spoljnih poslova

MINISTAR DAČIĆ: Sednica Saveta bezbednosti UN prilika da Vučić ukaže na probleme Srba na Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je današnja sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku, koja je posvećena šestomesečnom izveštaju o situaciji na Kosovu, još jedna prilika da predsednik SrbijeAleksandar Vučić istakne sve temeljne principe za koje se zalaže Srbija, kao i da ukaže na sve probleme sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je sednica takođe prilika da Vučić istakne da je taj izveštaj koji se, kako je ukazao, "uvek sprema šablonski", nedovoljan i da ne prikazuje na pravi način "sve nedaće sa kojima se srpski narod suočava".

Prema njegovim rečima, sednica Saveta bezbednosti UN je redovna, ali zapadne zemlje pokušavaju i "uspevaju u tome da smanje broj tih sednica".

"Bilo je ranije održavanje četiri puta, znači bilo je na svaka tri meseca, pa se smanjilo na tri, pa sada na dva. I to smo teškom mukom zadržali da uopšte bude dva puta. I sad imate nelogičnu situaciju, to je da se o BiH raspravlja dva puta godišnje, a smeta što se dva puta godišnje raspravlja o Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Na pitanje da li očekuje da će neko na sednici reagovati na referendum koji se održao na severu Kosova i na bojkot glasanja Srba, Dačić je rekao da to pitanje formalno ne ulazi u izveštaj, ali da će to sigurno biti tema.

Savet bezbednosti UN raspravljaće danas o novom, šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša (Guterres) o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), a i Srbiju i Kosovo na sednici će predstavljati predsednici, Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani-Sadriu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track