"TO BI BIO FATALAN UDARAC MEĐUNARODNOM PRAVU" Vučić u UN o članstvu Prištine u SE: Kurti umesto sankcija dobija nagrade
Foto: Printscreen/Video Plus

"TO BI BIO FATALAN UDARAC MEĐUNARODNOM PRAVU" Vučić u UN o članstvu Prištine u SE: Kurti umesto sankcija dobija nagrade

Politika -

Tokom govora u SB UN-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

- Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreranju Velike Albanije - rekao je Vučić.

- Umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. Istovremeno konstantna represija, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda - rekao je Vučić.

- Izveštaji su im površni, stoga je moja obaveza da steknete detaljniji uvid u situaciju. Sednica nije predstavljena kao događaj od nekog značaja.

Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, dodao je on. To što Priština ne primenjuje nijednu preuzetu obavezu dokaz je da želi progon Srba, objasnio je.

- Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje - rekao je on.

Članstvom u SE Kurti bi bio nagrađen političkom podrškom za sledeće "izbore" na KiM.

- Kurti bi dobio još jednu pobedu na tanjiru - kazao je Vučić.

- To bi bio konačni i fatalni udarac Međunarodnom pravu. Ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti sprovedeni.

Kurir.rs/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja