SKUPŠTINA SRBIJE SAOPŠTILA: Od danas podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca
Foto: Nenad Kostić

SKUPŠTINA SRBIJE SAOPŠTILA: Od danas podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca

Politika -

Od utorka, 23. aprila, podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se svakog meseca.

Ovo je direktan rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR.

Na ovaj način, svi građani Republike Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku. Ovo će dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca.

Objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno je usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić zakazala je za danas u 15 sati sastanak poslaničkih grupa, na kome će tema biti obrazovanje radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju biračkog spiska.

Na sastanku bi, kao je ranije bilo reči, trebalo da se vode razgovori oko formata i nadležnosti tih radnih grupa.

Radna grupa za kontrolu biračkog spiska jedan je od tri zahteva opozicionih poslanika, a oni traže da ona ima izvršna ovlašćenja kako bi mogao da se uredi birački spisak.

Druga radna grupa, trebalo bi da pripremi izmene zakona kako bi došlo do ispunjenja zahteva Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izbornim uslovima, koje je ta evropska organizacija uputila nakon izbora održanih 17. decembra prošle godine.

Bonus video:

00:24

Skupština Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track