OBJAVLJEN IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA: Amerikanci puni kritika za Prištinu
Foto: Profimedia

OBJAVLJEN IZVEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA: Amerikanci puni kritika za Prištinu

Politika -

Izveštaj je dokaz da su sve suprotno od demokratije, postavlja se pitanje čiji je interes da se tzv. država Kosovo na mala vrata ugura u SE i da li to znači da SE krši svoje kriterijume, kaže Dragan Šutanovac za Kurir

Izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu, u kom se oštro kritikuju problemi korupcije u vladi, nasilja i pretnji nasiljem protiv etničkih manjina i medijskih radnika, pokazuje da Kosovo ne da nije demokratija u razvoju već, upravo suprotno, da se na Kosovu konstantno uskraćuju ljudska prava, da su sudovi pod političkim pritiskom, a građani nemaju slobodu izražavanja, ocena je sagovornika Kurira.

Izveštaj

Naime, u izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima navodi se da tokom prošle godine nije bilo značajnijih promena u stanju po tom pitanju na Kosovu, a kao ozbiljniji problemi izdvajaju se nezavisnost pravosuđa, ograničenje slobode izražavanja i medija, nasilje ili pretnje nasiljem protiv medijskih radnika, korupcija u vladi, rodno zasnovano nasilje i krivična dela koja obuhvataju nasilje ili pretnje nasiljem usmerene na etničke manjine ili druge marginalizovane zajednice. U delu koji govori o rasnom i etničkom nasilju i diskriminaciji navodi se da je ono i dalje prisutno, kao i da i dalje postoji problem s procesuiranjem i kažnjavanjem počinilaca rodno zasnovanog nasilja i zlostavljanja.

Nije demokratizovano

Javna debata Saveta za stratešku politiku, Javna debata, Dragan Šutanovac
foto: Zorana Jevtić

Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac ukazuje da je Dora Bakojani nedavno u svom izveštaju pred Savetom Evrope tvrdila da je tzv. država Kosovo demokratija u razvoju i da postoje samo tri pretpostavke koje je neophodno da se ispune kako bi mogla da da preporuku za učlanjenje tzv. Republike Kosovo u tu organizaciju. Međutim, Šutanovac napominje da nije prošlo mnogo vremena, a da je ona samo na osnovu ispunjenja jedne pretpostavke, a to je vraćanje zemlje manastiru Visoki Dečani, što je bila presuda tzv. Ustavnog suda Kosova, promenila svoj stav i ipak dala preporuku, iako Priština nije formirala ZSO, niti zaustavila dalju nelegalnu eksproprijaciju zemlje na severu Kosova.

Stejt department
foto: Profimedia

- Međutim, nedavni izveštaj Stejt departmenta SAD tvrdi apsolutno suprotno. Kosovo nije demokratizovano, na Kosovu se permanentno uskraćuju ljudska prava, sudovi su pod političkim pritiskom, a građani nemaju slobodu izražavanja, baš kao ni mediji. Kada se na to doda činjenica da tzv. Republika Kosovo ništa nije uradila o pitanju prijavljenih nestanaka preko 1.600 ljudi, baš kao i o pitanju sudskih odluka koje se tiču vraćanja bespravno oduzete imovine građanima nealbanske nacionalnosti, postavlja se pitanje čiji je interes da se tzv. Republika Kosovo na mala vrata ugura u SE i da li to znači da SE krši svoje kriterijume. Veliki rat koji je izazvala Rusija napadom na Ukrajinu, a koji se vodi na prostoru Evrope, očigledno menja i temeljne principe funkcionisanja međunarodnih organizacija pa će se tako i ugled SE spustiti na najniže grane - istakao je Šutanovac za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track