JOŠ PET DRŽAVA KOSPONZORI REZOLUCIJE O SREBRENICI: Na spisku Hrvatska, Bugarska, Poljska...
Foto: Privatna Arhiva

JOŠ PET DRŽAVA KOSPONZORI REZOLUCIJE O SREBRENICI: Na spisku Hrvatska, Bugarska, Poljska...

Politika -

Pored Hrvatske, koja je sinoć najavila da će biti kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici, kosponzorstvu će se pridružiti još i Estonija, Bugarska, Luksemburg, Poljska i Bangladeš, piše Kliks.

Sednica Generalne skupštine na kojoj će se razmatrati ova rezolucija biće održana sredinom maja, dok je za taj period, 15. maja, zakazana i sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotrena situacija u Bosni i Hercegovini.

Ove zemlje su među nekoliko zemalja koje su ranije bile kosponzori rezolucije koja ima za cilj da obeležavanje godišnjice Srebrenice postane zvanično međunarodnog karaktera, kao što je slučaj sa Holokaustom i genocidom u Ruandi. Predlagači rezolucije su upravo Ruanda i Nemačka.

Sednica Generalne skupštine neće biti posvećena isključivo pomenutoj rezoluciji, već će se razmatrati kao deo zasedanja Generalne skupštine UN „Kultura mira“ kao redovno zasedanje Generalne skupštine. Nakon što je Misija Bosne i Hercegovine pri UN juče zvanično uputila rezoluciju predsedniku Generalne skupštine Denisu Francisu, ova inicijativa će biti razmatrana nakon pet radnih dana od njenog podnošenja.

Sa prvomajskim praznikom i predstojećim vikendom, to znači da bi rukovodstvo Generalne skupštine to moglo da uradi sledeće nedelje. Nakon toga, sednica se očekuje sredinom maja.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Bonus video:

03:53

PRITISCI BEZ PRESEDANA ZBOG REZOLUCIJE O SREBRENICI: Ana Brnabić za Kurir o velikoj diplomatskoj borbi predsednika Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track