MINISTAR ĐURIĆ SE SASTAO SA FOLILOM ŠAKANTU: Obostrana volja za nastavak izgradnje odnosa Srbije i Esvatinija!
Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

saopštenje

MINISTAR ĐURIĆ SE SASTAO SA FOLILOM ŠAKANTU: Obostrana volja za nastavak izgradnje odnosa Srbije i Esvatinija!

Politika -

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić sastao se danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Folilom Šakantu, koja boravi u bilateralnoj poseti Republici Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, u razgovoru je konstatovano tradicionalno prijateljstvo koje vezuje dve zemlje i spremnost na intenziviranje političkog dijaloga, uključujući i razmenu poseta na najvišem nivou.

Ministar Đurić istakao je da je Srbija posvećena razvoju prijateljstva i svestranih odnosa sa Kraljevinom Esvatini i svim državama i narodima afričkog kontinenta, podsetivši da te veze datiraju još iz perioda SFRJ i baziraju se na uzajamnoj podršci, solidarnosti i razumevanju.

Šef srpske diplomatije izrazio je, kako se ističe u saopštenju, duboku zahvalnost Kraljevini Esvatini na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Marko Đurić
foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova Srbije

Ministar Đurić upoznao je sagovornicu o toku dijaloga Beograda i Prištine i problemima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, podvukavši da je Srbija nedvosmisleno posvećena miru i pronalaženju trajnog i održivog rešenja, uz puno poštovanje osnovnih načela međunarodnog prava i pravno obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Šef srpske diplomatije informisao je sagovornicu sa ekonomskim uspesima Srbije u protekloj deceniji, istakavši da postoji snažna i nedvosmislena volja za unapređenje ekonomske saradnje sa Esvatinijem.

Tokom srdačnog razgovora, konstatovano je da ekonomski odnosi dve zemlje nisu dovoljno razvijeni, te je obostrano izražena spremnost za jačanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Na kraju sastanka potpisan je Opšti sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Esvatini o osnivanju Mešovite stalne komisije za saradnju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track