ISPISANA JE ISTORIJA! Srbija i Kina potpisale NAJVIŠI OBLIK saradnje! Ugovor o slobodnoj trgovini garantuje budućnost naše zemlje
Foto: Nenad Kostić

zajedničko obraćanje predsednika srbije i kine

ISPISANA JE ISTORIJA! Srbija i Kina potpisale NAJVIŠI OBLIK saradnje! Ugovor o slobodnoj trgovini garantuje budućnost naše zemlje

Politika -

* Obraćanju prethodila ceremonija razmene bilateralnih dokumenata: Predsednici Vučić i Si potpisali dokument o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu

* Kina će pomoći da na najbolji način organizujemo EXPO 2027!

* O vozovima, letećim taksijima, direktan let i za Šangaj

BEOGRAD - U Palati Srbija upriličena je ceremonija potpisivanja Zajedničke izjave i razmena potpisanih bilateralnih dokumenata posle čega je usledilo zajedničko obraćanje predsednika Srbije i Kine - Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

- Velika mi je čast i srećan sam a ne možete da ne budete srećni, predsednik Si dvaput je posetio malu Srbiju za 8 godina. Potpisali smo danas zajedničku izjavu jako važnu za dalji razvoj naših odnosa i naše viđenje sveta... Prelazimo na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti naših dveju zemalja - kazao je Vučić dodajući da je to najviši oblik saradnje.

1 / 14 Foto: Zorana Jevtić

Vučić je naglasio poštovanje principa jedne Kine u skladu sa međunarodnim pravom te dodao da je izneo sve što se događa u vezi sa Kosovom i Metohijom, te pritiscima na Srbiju kao i da će naš otpor biti neuporedivo snažniji nego što iko misli.

Kina naš najveći investitor

- Da predsednik Kine dvaput dođe u jednu malu zemlju kao što je naša za osam godina ne možete da ne budete srećni. Imali smo razgovore u kojima smo mnogo toga naučili", rekao je Vučić pa dodao da je i u 2021, 2022. i 2023. Kina naš najveći investitor, drugi partner u trgovini robe, dok je srpski izvoz u Kinu porastao 140 puta u poslednjih 10 godina.

- Naša trgovinska razmena u poslednjih 10 godina uvećana je čak osam puta, investicije su uvećane 30 puta iz Kine. Mi smo danas potpisali zajedničku izjavu koja je važan strateški pravac za razvoj naših odnosa, ali i za naše viđenje sveta. Srbija i Kina prelaze sa strateških odnosa na zajednicu koja govori o zajedničkoj budućnosti naših dveju zemalja. To je najviši oblik saradnje dveju zemalja i ponosan sam što sam mogao da potpišem takvu izjavu sa Sijem, istakao je Vučić.

"Ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom garantuje budućnost naše zemlje"

- Ugovor o slobodnoj trgovini s Kinom je nešto što garantuje budućnost naše zemlje i plasman 95 odsto naših proizvoda na tržište Kine bez ijedne tarife koje su inače ogromne, i oko 62 odsto - kazao je Vučić dodajući da je danas potpisan ugovor o plasmanu suve šljive, te šta će to da znači za naše ljude koji je proizvode a imamo odličnu šljivu - garantovan plasman, pa vina i naše rakije za koju će se tarife smanjivati svake godine za 20 odsto.

- Kina će pomoći Srbiji da na najbolji način organizuje EXPO 2027 - rekao je Vučić podsetivši da Kina ima veliko iskustvo sa organizovanjem te svetske izložbe, a ne samo specijalizovane.

Predsednik Srbije je naglasio i da se razgovaralo o vozovima - od Kine smo kupili 5 brzih i treba da bude kupljeno još 9 za lokalne linije, letećim taksijima koji će biti predstavljeni 2027. ovde u Beogradu, te skorom uvođenju direktne avio-linije za Šangaj i još jedan veliki grad u Kini.

Besplatno studiranje za 300 naših studenata u Kini

Vučić je kazao da je Si ponudio da se u nredne tri godine 300 naših mladih ljudi - studenata besplatno školuje u Kini i nauči jezik, da budu most između naših zemalja, kao i da 50 naših mladih naučnika ode na naučno-istraživačku razmenu u Kini, u naredne tri godine.

"Danas ću na ručku lično da služim predsednika Sija da pokažem naša vina!"

- Dogovor o izvozu suvih šljiva, borovnica... Znate li šta to znači za naše ljude, za naše poljoprivrednike... Danas ću na ručku lično da služim predsednika Sija da pokažem naša vina! Spas za naše poljoprivrednike - kazao je Vučić koji je pojasnio da će mu on govoriti o vinima a nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić o rakiji.

Aleksandar Vučić, Si Đinping, Vučić Si Đinping, Palata Pravde, doček Si Ðinpinga, doček
foto: Nenad Kostić

- Beskrajno, beskrajno vam hvala i uvek ste dobrodošli u svoju drugu kuću - rekao je Vučić dodavši da je Si danas mogao da vidi šta narod u Srbiji misli o kineskim prijateljima i koliko ga poštuje.

Predsednici Srbije i Kine - Aleksandar Vučić i Si Đinping pre toga su prisustvovali svečanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma posle koje se očekuje obraćanje javnosti na zajedničkoj konferenciji iz Palate Srbija.

Naime, predsednik Narodne Republike Kine Si Ðinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su Zajedničku izjavu Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri.

Aleksandar Vučić, Si Điping
foto: Printscreen/Video Plus

Kako je Vučić prethodno rekao, u pitanju je 29 međudržavnih sporazuma, iz različitih oblasti.

Ceremoniji je prethodio sastanak u užem formatu sa najbližim saradnicima.

Vučić je nakon tet-a-tet sastanka izjavio da je sa Sijem razgovarao o saradnji u skoro svim oblastima i da je zahvalan na prilici da Srbija uči na kineskom iskustvu.

1 / 44 Foto: Zorana Jevtić

"Beskrajno sam zahvalan na prilici da naučimo mnogo toga i na poštovanju koje pokazujete prema jednoj maloj zemlji a mi ćemo umeti da to uzvratimo", rekao je Vučić posle sastanka sa kineskim predsednikom.

Si je izjavio da potpisivanje zajedničke izjave o produbljavanju odnosa predstavlja podizanje strateštkog partnetrstva koje donosi "novo poglavlje u čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije".

"U komplikovanom spoljnopolitičkom okruženju Srbija se posvetila nezavisnosti i brani teritorijalni integritet i suverenintet i brani svoje dostojanstvo, ona se pridržava međunarodnog prava čak i u ovoj promenjivoj dinamici. To je samo ojačalo tradicionlano prijateljstvo dve države", kazao je Si u Palati Srbija.

1 / 30 Foto: Printscreen/RTS 1

Podsetimo, drugog dana zvanične posete predsednika NR Kine Srbiji Si Đinpinga priređen je svečani doček ispred Palate Srbija sa crvenim tepihom, intoniranjem himni dveju država, smotrom i raportom počasne garde, te 10 počasnih plotuna.

Predsednika Kine, sa svim državnim i vojnim počastima, dočekali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prva dama Tamara Vučić.

Oba predsednika izarazila su zadovoljstvo posetom, a Si je naglasio da je impresioniran gostoljubivošću i toplim dočekom. Oba predsednika pozdravilo je na hiljade građana okupljenih oko Palate Srbija koji su došli da vide i pozdrave predsednike. Oni su im skandirali "Kina-Srbija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track