SEDNICA GS UN o rezoluciji o Srebrenici! Analitičari: Predlagači uzdrmani, smanjuje se podrška!
Foto: Printscreen/Video Plus

BORBA BEZ PRESTANKA

SEDNICA GS UN o rezoluciji o Srebrenici! Analitičari: Predlagači uzdrmani, smanjuje se podrška!

Politika -

Glasanje na kom je namera da se naš narod proglasi genocidnim po treći put je pomereno. To je rezultat diplomatske ofanzive Vučića i Srbije, ocena je sagovornika Kurira

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o rezoluciji o Srebrenici, koja je trebalo, prema nezvaničnim najavama, da se održi danas u Njujorku, odložena je za 23. maj, što je, prema oceni sagovornika Kurira, po svemu sudeći rezultat diplomatske borbe koju vodi Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu. Kako ističu, nema sumnje da rezolucija gubi podršku određenih zemalja.

Odgovor

To je bilo već treće odlaganje GS UN na kojoj treba da se glasa o usvajanju rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, te je jasno da ta inicijativa pod sponzorstvom pre svega SAD gubi na podršci, te samim tim i na značaju, ocena je naših sagovornika. U svakom slučaju, predsednik Srbije najavio je odlazak u Njujork uoči sednice ne bi li nastavio diplomatsku borbu naše zemlje.

Aleksandar Vučić
foto: Petar Aleksić

- Idem u Njujork pošto onima koji bi želeli da optuže Srbiju kao genocidni narod neko mora da pruži odgovor - poručio je Vučić.

Istakao je da naša delegacija u Njujork ide s najjačim timom, u kojem će biti i ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, da bismo pokazali, kako je rekao, ozbiljnost, odgovornost i da bismo pokazali koliko nam je stalo da uradimo najbolji mogući posao.

- Kao što sam obećao, mnogo će da ih boli glava od svega što ću da radim u Njujorku, boleće ih glava kao što nas bole i srce i duša za ono što oni nama rade sa ovim rezolucijama. Ono što je obećano, biće ispunjeno. I u jednom i u drugom slučaju - kazao je Vučić.

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković za Kurir je ocenio da odlaganje Generalne skupštine jasno pokazuje da su predlagači rezolucije veoma ozbiljno uzdrmani našom aktivnošću, koja je, kako je kazao, bila skoro bez presedana u Njujorku dok je Vučić bio tamo.

Branko Branković
foto: Kurir Televizija

- Uspeli smo uz najveće moguće napore da ostvarimo određene stvari, te je na bazi našeg angažovanja veliki broj zemalja dobio pravo stanje stvari, a ne ono što im se servira da je genocid. Drugo, sve te male zemlje nek stave prst na čelo i dobro razmisle da se sutra njima tako nešto ne dogodi i da ih krive za nešto što nisu uradili, jer ovim velikim to odgovara, kao što je sada slučaj. Videćemo kako će dalje da se razvija situacija, ali mi sa diplomatskim akcijama nastavljamo - ukazao je Branković.

Državni interesi

On je napomenuo da je svaki napor i svaka politička i diplomatska borba uvek vredna bez obzira na to koliko protivnika imate.

- Jer, što više argumenata imate, mnogi ih čuju i neki počinju da shvataju o čemu se radi, drugi da se kolebaju u svojim odlukama, dok treći i dalje čvrsto stoje na svom stanovištu, ali džabe ako ne dobiju većinu - konstatovao je on.

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za Kurir je kazao da je pozicija Srbije pobeda sama po sebi jer, kako kako je istakao, govori o našoj nezavisnoj politici i sposobnosti da se borimo za svoje nacionalne i državne interese.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

- U tom kontekstu, mi smo već pobedili na međunarodnoj sceni jer smo pokazali da smo spremni da se borimo za istinu i pravdu u skladu sa međunarodnim pravom. Šta bi mogao da bude ishod jeste važno, ali već smo ispunili ciljeve koji pokazuju da Srbija niti je mala niti nesposobna da se brani, a takođe i da za tu borbu ima podršku mnogo zemalja. Ishod glasanja zavisi od mnogo faktora, a pre svega od moćnih resursa vodećih svetskih sila, poput Amerike na prvom mestu, ali mislim da ni približno neće ispuniti svoje ciljeve. Mogu oni da usvoje rezoluciju prostom većinom, ali neće biti jednoglasno, te bi i primena te rezolucije bila veliko pitanje, u smislu koliko bi imala suštinsku težinu - smatra Miletić.

Danas izveštaj o BiH

Šmit: Napadi na Dejton

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas će podneti najnoviji izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem je ocenio da je period od oktobra prošle godine do sredine aprila ove godine obeležen napretkom BiH ka integraciji u EU, ali i nezapamćenim napadima na Dejtonski mirovni sporazum. Šmit je naveo da je u martu Evropski savet odlučio da otvori pregovore o pristupanju s BiH, ističući da ova odluka predstavlja prekretnicu u pogledu prilika koje se otvaraju za BiH.

Bonus video:

02:02

ANA BRNABIĆ ZA KURIR TELEVIZIJU: Vučiću su SE i Rezolucija prioritet, nikad nije bio 5 dana van Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track