MINISTARKA PRAVDE OBIŠLA RADOVE NA IZGRADNJI PALATE PRAVDE U NOVOM SADU: Prisustvovao i gradonačelnik Đurić i Varheji (FOTO)
Foto: Ministarstvo pravde

MINISTARKA PRAVDE OBIŠLA RADOVE NA IZGRADNJI PALATE PRAVDE U NOVOM SADU: Prisustvovao i gradonačelnik Đurić i Varheji (FOTO)

Politika -

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović danas je, zajedno sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem, predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem, obišla završne radove na izgradnji Palate pravde u Novom Sadu.

Obraćajući se prisutnim, ministarka Popović je izjavila da je novi objekat pravosudnih organa fantastičan primer podrške koju je naša zemlja dobila od Evropske unije. Ukazala je da je izgradnja Palate pravde u celosti finansirana sredstvima Evropske unije, u vrednosti od preko 13 miliona evra, dok će za opremanja zgrade najmodernijom opremom Vlada izdvojiti milion evra iz budžeta Republike Srbije.

Ona se zahvalila evropskim partnerima na njihovom doprinosu u ostvarivanju reformske agende Minstarstva pravde i istakla je da je Ministarstvo pravde veoma posvećeno unapređenju uslova rada zaposlenih u pravosudnim organima i povećanju efikasnosti u postupanju sudova i javnih tužilaštava. Popović je naglasila da Ministarstvo pravde i Vlada Republike Srbije, uz podršku fondova Evropske unije, ostaju posvećeni jačanju sveukupnih kapaciteta pravosudnih organa, kao i unapređenju zakonodavnog okvira. Naš cilj je jačanje vladavine prava i omogućavanja svim građanima i pravnim licima još efikasniji pristup pravdi, kroz nezavisnije, snažnije i modernije pravosuđe, istakla je Popović.

Ona se posebno zahvalila komesaru Varhejiju i dodala da je sigurna da će partnerska saradnja sa Evropskom unijom u narednim godinama biti još intenzivnija.

Popović se zahvalila i rukovodstvu Grada Novog Sada, koje je pružilo svesrdnu podršku tokom realizacije ovog veoma važnog projekta i istakla da je to primer na koji način saradnja lokalne samouprave sa izvršnom vlašću daje odlične rezultate.

Maja Popović
foto: Ministarstvo pravde

Republika Srbija nastavlja da se modernizuje u svim oblastima, a to ostaje prioritetni cilj i nove Vlade Republike Srbije, poručila je ministarka Popović. Komesar Varheji je istakao da je jačanje funkcionisanja pravosuđa temeljni stub procesa pridruživanja Evropskoj uniji i oblast u kojoj je Srbija preduzela važne korake na polju nezavisnosti pravosuđa, njegove efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti. Svaki od njih je ključan za osiguranje pravednog i efikasnog pravnog sistema, podvukao je komesar. On je prepoznao i važno dostignuće ustavne reforme iz 2022. godine. Naveo je da će Evropska unija nastaviti da pomaže Srbiji da odlučno napreduje u oblasti vladavine prava, koja ima veliki potencijal da ubrza napredak Srbije ka članstvu u EU.

Evropska unija je uložila 13 miliona evra za izgradnju ove nove, moderne zgrade suda visoke specifikacije, naglasio je Varheji i dodao da je investicija usmerena na povećanje pristupa pravdi, kao i na efikasnost i efektivnost pravosuđa ovde u Novom Sadu.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će Novi Sad uskoro dobiti novu zgradu Palate pravde, ocenivši da će građani moći da računaju na znatno efikasnije postupanje pravosudnih organa, te da će zaposleni imati daleko bolje uslove rada – uslove rada kakve nikada pre i nisu imali.

„Vlada Republike Srbije zajedno sa Gradom Novim Sadom, uz podršku Pokrajinske vlade, stvara uslove za bolji rad sudske vlasti, i time pokazujemo da nam je sudska vlast podjednako važna kao i zakonodavna i izvršna vlast“, izjavila je Gojkovićeva.

Predsednica Pokrajinske vlade podsetila je da ovog zdanja ne bi bilo bez Programa „IPA 2017“, zahvalivši Evropskoj uniji na obezbeđenih više od 13 miliona evra, ali i Ministarstvu pravdu koje je ovaj objekat opremilo u potpunosti. Zahvalila je i Gradu Novom Sadu koji je stvorio mogućnosti da se ovakvo zdanje u samo nekoliko godina privede kraju.

Gradonačelnik Đurić izjavio je da je Grad Novi Sad obezbedio uslove da se novi objekat na adekvatan način uklopi u postojeći ambijent gradske celine, uz maksimalno očuvanje zelenih površina. Rekao je da je projektom predviđeno uređenje čitave blokovske površine oko zgrade pravosudnih organa, koje podrazumeva radove na asfaltiranju objekata putne privrede, kao i na uređenju zelenih površina, sadnju pet stabala i 1.425 niskih sadnica zelenila, rekonstrukciju travnjaka na površini od 1.150 m2, a prostor će biti obogaćen i novim urbanim mobilijarom. Procenjena vrednost radova iznosi oko 11,2 miliona dinara, istakao je Đurić.

Bonus video:

05:26

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track