DANAS NOVA RUNDA DIJALOGA U BRISELU: Delegaciju Beograda predvodiće Petar Petković
Foto: privatna arhiva

DANAS NOVA RUNDA DIJALOGA U BRISELU: Delegaciju Beograda predvodiće Petar Petković

Politika -

U Briselu će danas biti održana sedma runda dijaloga u okviru kojeg se traži rešenje za jednostranu odluku Prištine da na Kosovu i Metohiji ukine platni promet u dinarima.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Srbije Petar Petković, a u njoj će biti brojni finansijski eksperti.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je uverenje da se privremeno održivo rešenje za pitanje dinara na KiM može postići uz, kako je naveo, fleksibilnost i kompromis obe strane.

I portparol EU Peter Stano poručio je da se nada postizanju kompromisnog rešenja i dodao da očekuje da ovo bude poslednji sastanak na temu dinara.

Nastavak dijaloga dolazi nakon odluke tzv. kosovskih vlasti da 12. maja završi tranzicioni period i potpuno zabrani upotrebu dinara na KiM.

Pored toga, prištinske vlasti su pre dva dana zabranile patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da poseti Kosovo gde je trebalo da liturgijom u Pećkoj patrijaršiji počne Sabor SPC.

Kurir.rs/Kosovo Online

Bonus video:

03:19

DIJALOG NIJE JEDINO REŠENJE ZA KIM Gajović: Srbija ima pravo po rezoluciji 1244 da pošalje kontigent vojske na Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track