"KRAJNJI CILJ REZOLUCIJE O SREBRENICI PROTERIVANJE SRBA IZ BOSNE I HERCEGOVINE?!" Gajić: Kad vidite ko su SPONZORI jasno je...
Foto: Kurir Televizija, EPA/Sarah Yenesel

rezolucija o srebrenici

"KRAJNJI CILJ REZOLUCIJE O SREBRENICI PROTERIVANJE SRBA IZ BOSNE I HERCEGOVINE?!" Gajić: Kad vidite ko su SPONZORI jasno je...

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poleteo jutros je sa beogradskog aerodroma za Njujork, gde će se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija zajedno sa predstavnicima naše delegacije boriti protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici.

Pre leta, Vučić se zajedno sa predstavnicima Srba iz regiona u pomolio u Hramu Svetog Save, a patrijarh Porfirije izneo je besedu o predstojećoj nedelji i drugim važnim temama.

Hram Svetog Save
foto: Zorana Jevtić

Na temu predstojećeg glasanja o rezoluciji o Srebrenici u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Vladimir Gajić, predsednik Narodne stranke Nebojša Obrknežev, Ruska stranka i Radoslav Marjanović, predsednik gradske opštine Stari grad.

Marjanović je izrazio čvrsto uverenje da će se srpska delegacija boriti svim silama do samog kraja protiv usvajanja ove rezolucije:

Radoslav Marjanović
foto: Kurir televizija

- Možemo da očekujemo da ćemo se boriti do kraja kako bi izbegli nametanje žiga genocidnog naroda. Odlaganje, koje se desio već dva puta govori o snažnoj diplomatskoj inicijativi i pokušaju da se dodatni broj glasova dobije kako bi se ova rezolucija odbacila. Nažalost ono što možemo da čitamo u stranim medijima jeste da postoji snažna želja da se ova rezolucija donese, ali mi moramo da zbijemo redove - i Srbi iz Srbije i iz Republike Srpske i da se borimo za naš narod koliko je to moguće

Obrknežev je konstatovao da je Srbija u poslednjih 20 godina maksimalno radila na pomirenju naroda iz regiona što nažalost nije slučaj na drugoj strani:

Nebojša Obrknežev
foto: Kurir televizija

- Imamo onu izreku "Balkan bure baruta". Koliko god se naša politika trudila da vodi pomirljivu politiku, vidimo da gotovo ni od jedne zemlje regiona nemamo recipročan odgovor. Imate situaciju da će neke snažne zemlje kapo što je Kina biti protiv rezolucije, a zemlje iz vašeg komšiluka za. Na sav trud Srbije na zaceljivanju ožiljaka oni odgovaraju tako kao da se trude sve više da ti ožiljci oživljavaju. Sve one priče tzv. kolektivnog zapada da mi ne treba da se bavimo prošlošću i da treba da gledamo u budućnost, vidimo da padaju u vodu jer upravo oni pokazuju da bavljenje prošlošću nije prošlost već futur. Ono što se vezuje za srpske žrtve, samo to mora da se zaboravi.

Gajić je ocenio da će ovo biti prvi put da neka rezolucija o genocidu ne bude izglasana jednoglasno.

Vladimir Gajić
foto: Kurir televizija

- Bez obzira na ishod tog glasanja, ostaće neke činjenice. Dve rezolucije o genocidu izglasane su do sada jednoglasno. Jedna je u vezi sa holokaustom nad jevrejskim narodom u Drugom svetskom ratu, a druga je u vezi sa Ruandom. Obe te rezolucije su usvojene jednoglasno. Sada će sigurno doći do preglasavanja - rekao je Gajić i dodao:

- Imaćemo jednu situaciju da je možda veći broj država članica Ujedinjenih nacija glasao za tu rezoluciju i jedan nešto manji broj protiv. Ali u svakom slučaju, na ovoj strani koja je protiv je mnogo veći broj stanovnika na zemlji. Tu su Kina, Indija, Rusija, Južnoameričke države. Daleko veći broj stanovnika živi u ovim državama koje su protiv. tako da će to biti jedna rezolucija koja će označiti taj događaj u Srebrenici kao genocid, koji će biti kao neki genocid iz druge klase.

02:16

KRAJNJI CILJ REZOLUCIJE O SREBRENICI PROTERIVANJE SRBA IZ BOSNE I HERCEGOVINE?! Gajić: Kad vidite ko su SPONZORI jasno je...

Istakao je da je cilj rezolucije da se dovede u pitanje Dejtonski sporazum što bi u perspektivi moglo da rezultira ozbiljnim posledicama:

Naravno, ovde je interes samo politički. S jedne strane, da se stigmatizuje srpski narod od danas pa u budućnosti. I s druge strane, ono što je najvažniji politički cilj jeste da se dovede u pitanje Dejtonski sporazum. To je ono što je najvažnija stvar koja nam ne odgovara. Sa krajnjim ciljem da se možda Srbi jednog dana pokušaju proterati Srbi iz BiH. I ako vidite ko su sponzori sa druge strane, onda vidite, da ne kažem ko su vam neprijatelji, vidite ko vam više nisu prijatelji.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:00

ZBOG IZJAVE DA JE SREBRENICA SRPSKA SRAMOTA PREŽIVELA PAKAO Biljanu Srbljanović razapeli na internetu: Stizale su NAJGORE KLETVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track