ZAPAD VIŠE NE VERUJE KURTIJU! Noje cirher cajtung tvrdi: PROPAO PRIJEM U SAVET EVROPE
Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

analiza

ZAPAD VIŠE NE VERUJE KURTIJU! Noje cirher cajtung tvrdi: PROPAO PRIJEM U SAVET EVROPE

Politika -

Takozvano Kosovo će i dalje čekati na prijem u Savet Evrope, budući da Zapad time vrši pritisak na Aljbina Kurtija koji je izigrao poverenje partnera, ocenjuje u analizi švajcarski list Noje cirher cajtung (NZZ), a prenosi Dojče vele.

- Ova epizoda je primer za gubitak zapadnog poverenja u Prištinu - piše u članku o tome kako je za sada propao prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Navodi se da je dugo delovalo kako će vraćanje crkvene zemlje manastiru Dečani bilo poslednji uslov. Ali onda su zapadne zemlje - Nemačka, Francuska i Italija, podsetile tzv. Kosovo na formiranje Zajednice srpskih opština.

Prošle sedmice je Priština, kako navodi ovaj list, navodno popustila u poslednjem trenu, i obećala da će poslati sopstveni nacrt statuta ZSO na proveru tzv. Ustavnom sudu u Prištini.

No, ambasade zapadnih zemalja odgovorile su da to nije dovoljno - traže se konkretni koraci u osnivanju ZSO koja je dogovorena pre punih jedanaest godina.

U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova, piše NZZ, "ubeđeni su da se Aljbin Kurti pomera samo pod velikim pritiskom".

- Zajednica opština zapravo nema nikakve veze sa Savetom Evrope, ona je predmet pregovora Kosova i Srbije. Tu Zapad po svaku cenu želi napredak. Kurti pak nema poverenja u taj proces i umesto toga pokušava da drskim soliranjem dovede Srbiju pred svršen čin - beleži ciriški list.

U to spada, dodaje se u tekstu, ukidanje srpskog dinara ili nedavna zabrana patrijarhu Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju.

- Time Kurti ne minira samo Beograd, već redovno i zapadne saveznike koji, naposletku, u vidu Kfora garantuju bezbednost zemlje. Početkom godine je svoju frustraciju time posebno jasno izrazio Vašington - dodaje ugledni švajcarski list.

U tekstu se ocenjuje da su takve nesuglasice ogroman problem za tzv. Kosovo koje je veoma upućeno na međunarodnu podršku.

- Sa druge strane, tvrdom linijom prema Kosovu i Zapad ulazi u rizik da probudi utisak kako meri različitim aršinima - ocenjuje, između ostalog, list.

Kurir.rs / Kosovo onlajn

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track