KRIVI ZA NAJVEĆI GENOCID, A DRŽE UVODNU REČ O SREBRENICI: Skandalozno da Nemci imaju uvodni govor, ovo je cilj sponzora rezolucije
Foto: EPA

Analiza Kurira

KRIVI ZA NAJVEĆI GENOCID, A DRŽE UVODNU REČ O SREBRENICI: Skandalozno da Nemci imaju uvodni govor, ovo je cilj sponzora rezolucije

Politika -

Delegacija Srbije u Njujorku, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, dobila je informaciju da će Nemačka, inače zemlja poznata po najvećem genocidu u Evropi, jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, koja će biti održana sutra, i da će tražiti podršku za predlog te rezolucije.

Da sve bude skandaloznije, reč će imati stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse, koja je bila najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju. Ona je lično išla u Keniju i latinoameričke zemlje kako bi ih ubedila da glasaju za rezoluciju, to jest direktno protiv srpskog naroda.

Lendertseova će predstaviti predlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, posle čega se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić
foto: RTS

Predsednik Srbije od ponedeljka boravi u Njujorku, gde se odvija velika diplomatska borba našeg državnog vrha koja ima za cilj da spreči da se Srbima neosnovano stavi lažna i opasna etiketa "genocidnog naroda".

Sagovornici Kurira ukazuju da će sponzori rezolucije posegnuti za svim raspoloživim pritiscima i ucenama, kako na Srbiju, tako i na sve države koje ne podržavaju usvajanje rezolucije.

Dodatni napori

Da traje velika i snažna borba u Njujorku, istakao je preksinoć i srpski šef diplomatije Marko Đurić.

Marko Đurić
foto: Videoplus

- Predsednik razgovara s timom naših diplomata. Razmatramo državu po državu. Ulažemo dodatne napore i sagledavamo šta možemo da uradimo - naveo je on, ističući da paralelno s našim lobističkim naporima traju i napori zemalja koje su i jače od Srbije.

On je napomenuo da se afričke, azijske i latinoameričke zemlje suočavaju i s političkim ucenama.

- Sav kredibilitet koji smo kroz decenije izgradili, kroz principijelnu politiku po kojoj smo poznati, danas upotrebljavamo. Očekujem tešku borbu, borbu do poslednjeg trenutka. Nemam nikakve sumnje da će naša delegacija učiniti sve što je moguće da izvučemo najbolji rezultat za Srbiju - istakao je.

Ukazao je i da je pre mesec dana ovo bila završena stvar i da niko nije očekivao da će se Srbija suprotstaviti stvaranju moralne stigme za buduće generacije.

- Sigurno je da će posle ovoga biti mnogo više onih koji nas poštuju - konstatovao je Đurić.

Pritisak

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da je nesporno da će naša delegacija, ali i sve zemlje koje ne bi glasale za rezoluciju ili bi bile uzdržane biti suočeni s nezapamćenim pritiskom.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

- Pre svega, potpuno je jasno da će se Srbija suočiti s pritiscima, kako prema nama tako i prema zemljama koje bi glasale protiv rezolucije o Srebrenici ili bile uzdržane. To su pritisci protiv našeg otpora, ali biće i nezabeleženog lobiranja na licu mesta uz korišćenje svih sredstava, i političkih i diplomatskih pritisaka, poslužiće se svim vrstama pretnji i ucenama jer su nezadovoljni otporom koji je Srbija pružila i činjenicom da su morali dva puta da odlažu glasanje o rezoluciji jer je naš otpor proizveo rezultat koji ne odgovara predlagačima rezolucije - ističe Milivojević.

Cilj sponzora rezolucije je, kaže, da namaknu broj glasova preko polovine zemalja članica, to jest preko 95 glasova.

- U tom slučaju ostvaruju politički efekat, jer ako bude manje glasova, to je za njih neuspeh. Za nas je pak uspeh svaki broj zemalja manji od polovine, odnosno da kažemo ispod 91-92 glasa - zaključio je Milivojević.

Dragoljub Kojčić
foto: Kurir televizija

Politički filozof Dragoljub Kojčić za Kurir ocenjuje da je ovo situacija kada se svetska politička javnost deli na one koji prihvataju političke diktate, ucene i neprincipijelna partnerstva i one koji smatraju da ovaj svet ima smisla samo ako postoji međunarodni poredak koji počiva na istini, na pravdi i na pravu.

- Upravo te tri vrednosti su temelj Vučićeve argumentacije. I u slučaju da ona dirigovana strana matematički prevagne, ako prevagne sila nad logikom, to nikad neće biti trajno rešenje. Neka nova rezolucija poštene hemisfere čovečanstva oduvaće ovu rezoluciju ako bude doneta i staviti trajni i utemeljeni žig na one koji su je doneli. U tom smislu Srbija je već pobednik - istakao je Kojčić za naš list.

Dr Efraim Zurof

Politička odluka, termin genocid će izgubiti smisao

Efraim Zurof
foto: Kurir TV

Jedan od najvećih svetskih stručnjaka za Holokaust, direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof u razgovoru za Kosovo onlajn ocenio je da će eventualno izglasavanje rezolucije o Srebrenici u GS UN biti isključivo politička odluka koja se ne bazira na činjenicama i da bi takav dokument veoma brzo mogao da proizvede čitav niz novih odluka, čime bi i sam termin genocida izgubio smisao.

- To je veoma loše. Ako ova rezolucija prođe, u pitanju su nedelje ili meseci, i druge države će učiniti isto. Na ovaj način se nepotrebno stvaraju nove krize za opisivanje događaja koji nisu genocid. Ukoliko GS UN izglasa rezoluciju, taj termin će izgubiti svoj smisao i postaće beznačajan, a to je loše - naglasio je Zurof.

Kurir.rs

Naslovna
foto: Promo
poklon
foto: Kurir

OBRADUJTE MALIŠANE DODATKOM UZ KURIR! DANAS ne propustite fantastičan POKLON – DIZNIJEV ALBUM SA SAMOLEPLJIVIM SLIČICAMA

DANAS ne propustite posebnu ponudu! Uz svaki kupljeni primerak Kurira, dobijate ekskluzivni Diznijev album sa sličicama čiji je glavni junak voljeni Stič, u izdanju Paninija.

Ovaj fantastičan album pruža vam priliku da uđete u čarobni svet Diznijevih junaka. Sakupljanje sličica sa Stičom, omiljenim vanzemaljcem iz filma "Lilo & Stitch", biće prava avantura za celu porodicu. Album je savršeno dizajniran, s mnoštvom živopisnih ilustracija i mesta za sve sličice koje ćete sakupiti.

Uz svaku sličicu otkrivajte nove priče i zanimljive detalje o Stiču i njegovim prijateljima. Ovaj album nije samo zabava, već i način da provedete kvalitetno vreme s decom, razvijajući njihovu kreativnost i ljubav prema sakupljanju.

Ne propustite priliku da obradujete sebe i svoje najmilije ovim jedinstvenim poklonom. Nabavite svoj primerak Kurira i započnite nezaboravnu avanturu sakupljanja sličica sa Stičom. Uživajte u svetu magije i zabave koji vam donosi ovaj sjajan album!

Čitajte Kurir!

Kurir.rs

Bonus video:

02:55

ZAMAZUJU SE OČI MUSLIMANSKOM SVETU ZBOG GENOCIDA U GAZI! Analitičari o geopolitičkoj pozadini glasanja rezolucije o Srebrenici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja