REZOLUCIJA UN O SREBRENICI ĆE IZAZVATI DALJU PODELU NA BALKANU! Đurić za Politiko: Sačinjena je bez konsultacija u regionu
Foto: Videoplus

Ministar spoljnih poslova

REZOLUCIJA UN O SREBRENICI ĆE IZAZVATI DALJU PODELU NA BALKANU! Đurić za Politiko: Sačinjena je bez konsultacija u regionu

Politika -

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić ukazao je danas za Politiko, da će donošenje Rezolucije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o Srebrenici, izazvati dalju podelu na Balkanu, prenosi Beta.

Đurić je u autorskom tekstu za briselski portal ocenio da je dolazak do dogovora o obeležavanju dana sećanja na prošlost na način na koji se ne pravi podele, najbolji način da se osigura da se ona ne ponovi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija sutra razmatra Nacrt rezolucije o proglašenju Međunarodnog dana sećanja na žrtve masakra u Srebrenici 1995. godine, a šef srpske diplomatije je napisao da će, dok pregladači rezolucije navode da je to važan korak ka pomirenju, ona verovatno "sejati dalje razdore na Balkanu".

- Niko ne može poreći da su se strašni ratni zločini dogodili tokom balkanskih ratova. Samo politički ekstremisti odbacuju stav da su u Srebrenici počinjeni neopisivi zločini. A samo najbezumniji ljudi nisu voljni da priznaju i odaju počast tim žrtvama - napisao je Đurić.

On je naveo da je predložena rezolucija UN-a usko fokusirana i sačinjena bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima.

- Ali svaka rezolucija UN-a o stradanju u balkanskim ratovima treba da poštuje više od 100.000 žrtava sukoba. Ove žrtve zaslužuju jednaku pravdu, tretman i sećanje, kao i poštovanje međunarodne zajednice bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili veru. Nažalost, nacrt rezolucije nastoji da spomena i izdvoji jednu grupu - naveo je Đurić.

Ministar spoljnih poslova ponovio je da nacrt rezolucije podriva Ustav i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini jer ga je sačinio, predložio, kosponzorirao i za njega lobira, stalni predstavnik UN-a za Bosnu i Hercegovinu ambasador Zlatko Lagumdžija, bez zakonski propisane saglasnosti tročlanog Predsedništva zemlje.

- Ona je napredovala u tajnosti, bez konsultacija sa srpskim entitetom u zemlji ili njegovim izabranim predstavnicima, i bez ikakvog pokušaja da se prizna desetine hiljada drugih žrtava rata - ukazao je Đurić dan uoči glasanja u Njujorku.

Predlagači nacrta rezolucije o Srebrenici utvrdili su 18. maja konačnu verziju tog dokumenta o kojem će sutra raspravljati GS UN, a u preambuli teksta navodi se da je "krivična odgovornost prema međunarodnom pravu za zločin genocida individualizovana".

Inicijatori predloženog teksta su bile Nemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnela Vlada Crne Gore. Konačan nacrt rezolucije predviđa da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obeležavao svake godine.

Ministar Đurić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji predvodi delegaciju su od ponedeljka u Njujorku i održavaju sastanke sa stalnim predstavnicima u UN kojima iznose stav Beograda o, kako ukazuju, štetnim posledicama usvajanja ove rezolucije na odnose u regionu.

Kurir.rs/Politico/Beta/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

02:16

KRAJNJI CILJ REZOLUCIJE O SREBRENICI PROTERIVANJE SRBA IZ BOSNE I HERCEGOVINE?! Gajić: Kad vidite ko su SPONZORI jasno je...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja