NIKODIJEVIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Preuzeo vođenje sednice, Fila i odbornici mu čestitali
Foto: Petar Aleksić

NIKODIJEVIĆ IZABRAN ZA PREDSEDNIKA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA: Preuzeo vođenje sednice, Fila i odbornici mu čestitali

Politika -

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Beograda počela je nešto posle 10 sati, a na dnevnom redu je potvrđivanje mandata 110 odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i zamenika predsednika, kao i sekretara i zamenika sekretara.

13:07 Sledeće nedelje se bira gradončelnik

Nikola Nikodijević, koji je danas na izabran za predsednika Skupštine grada, poručio je da će već sledeće nedelje biti sednica gradskog parlamenta na kojoj će se birati gradonačelnik Beograda i Gradsko veće, a odmah potom i sednica na kojoj će se odlučivati o budžetu grada Beograda za 2024.

On je novinarima poručio da Skupštinu grada u narednom periodu čeka buran period u kome će morati da radi ubrzanim tempom kako bi nadoknadila sve ono što je propušteno prethodnih meseci kada je bio Privremeni organ.

Nikodijević je zahvalio odbornicima što su mu omogućili da i četvrti put uzastopno bude predsednik gradskog parlamenta.

12.42 - Nikodijević je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda

Sednica je nastavljena. Pregledani su svi glasački listića. Nikola Nikodijević je izabran za predsednika Skupštine grada Beograda.

Toma Fila se zahvalio odbornicima na strpljivosti. Čestitao je Nikodijeviću i zamolio ga da preuzme vođenje sednice.

1 / 10 Foto: Petar Aleksić
00:25

Nikodijević izabran za predsednika Skupštine Grada Beograda

12.21 - Glasanje završeno

Nakon glasanja određena je pauza od 20 minuta.

12.00 - Počelo glasanje

U Skupštini grada Beograda počelo je glasanje za predsednika Skupštine Glasanje je tajno, a vrši se zaokruživanjem listića. Podsetimo, predloženi kandidat je Nikola Nikodijević.

1 / 8 Foto: Petar Aleksić

11.27 - Veselinović podneo ostavku

Dobrica Veselinović, kandidat koalicije "Biramo Beograd", je podneo ostavku, on neće biti odbornik u novom sazivu gradskog parlamenta.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

11.15 - Za predsednika Skupštine grada Beograda predložen Nikodijević

Za predsednika Skupštine grada Beograda je predložen Nikola Nikodijević, član Socijalističke partije Srbije. Nikodijević je rođen 26. septembra 1981. godine u Beogradu. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Nikodijević je, kako se navodi u njegovoj biografiji, na izborima za organe lokalne samouprave 2008. godine izabran za odbornika u Skupštini Grada Beograda i do kraja mandata 2012. obavljao je i dužnost šefa Odborničke grupe SPS-PUPS-JS u Skupštini grada Beograda.

Za člana Gradskog veća grada Beograda izabran je 13. juna 2012. godine. Na ovoj funkciji bio je do novembra 2013. godine.

Za predsednika Skupštine grada Beograda je prvi put izabran 23. aprila 2014. godine, na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta.

10.50 - Savo Manojlović napustio sednicu

00:21

Savo Manojlović i njegovi odbornici su upravo napustili sednicu

Lider Pokreta "Kreni - Promeni" Savo Manojlović i njegovi odbornici su upravo napustili sednicu, što je Manojlović još ranije najavio. On je istakao da odbornici ovog pokreta neće aktivno učestvovati u radu Skupštine Beograda, tačnije da će danas verifikovati odborničke mandate, a onda iz protesta napustiti sednicu.

1 / 10 Foto: Petar Aleksić

10.46 - Sednica nastavljena

Predsedavajući Fila je odredio pauzu od 15 minuta dok radi Verifikacioni odbor. Nakon pauze sednica je nastavljena, a odbornicima su potvrđeni mandati.

10.31 - Dnevni red

Dnevni red konstitutivne sednice:

- Potvrđivanje mandata odbornika

- Izbor predsednika Skupštine grada

- Izbor zamenika predsednika gradskog parlamenta

- Predlog rešenja o postavljenju sekretara Skupštine grada

- Predlog rešenja o postavljenju zamenika sekretara

10.15 - Usvojen dnevni rad

Upravo je usvojen predloženi dnevni rad i počinje se sa prvom tačkom dnevnog reda.

Inače, u odborničke klupe je selo 110 predstavnika građana, među kojima je i nemali broj poznatih ličnosti. Osim glumaca i operskih pevača, interese Beograđana zastupaće i pojedini bivši profesionalni sportisti, kao i poznati voditelji. Sednici prisustvuje i naš proslavljeni teniser Janko Tipsarević, koji je šesti na listi SNS.

1 / 18 Foto: Petar Aleksić

Na konstitutivnu sednicu u Skupštini Grada upravo su stigli kandidati za odbornike sa liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra". Stigli su Miroslav Čučković, Nikola Nikodijević, Aleksandar Antić, Toma Fila, Nebojša Bakarec.

Na sednicu su stigli i Živorad Žika Nikolić, Branislav Milićević, Iva Štrljić. Stigli su i predstavnici liste Kreni promeni, došao je i lider tog pokreta Savo Manojlović. Došao je i Aleksandar Šapić. Tu su i predstavnici liste Biramo Beograd. Stigao je i Dobrica Veselinović.

1 / 32 Foto: Petar Aleksić

Sednicom će predsedavati najstariji odbornik, a to je advokat Toma Fila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track