Vuk Jeremić: Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Generalna skupština UN

Vuk Jeremić: Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Politika -
Kao što sam se borio za zaštitu suvereniteta i teriotorijalnogintegriteta Srbije, tako se danas poštujući ove principe borim uinteresu svih 193 država članica UN, dodao je predsedavajući GS UN

NJUJORK - Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić predstavio je na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Njujorku prioritete srpskog predsedavanja GS UN, sa akcentom na mirno rešavanje sporova, poštovanje međunarodnog prava i revitalizaciju Generalne skupštine.

Jeremić je na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare, rekao ida će među njegovim prioritetima tokom predsedavanja, biti iuvođenje mehanizma saradnje Generalne skupštine i grupacije najbogatijih zemalja G20, sprovođenje zaključaka konferencije "Rio + 20" u vezi održivog razvoja i početak procesa definisanja ciljeva održivog razvoja za period nakon 2015. godine.

Na pitanje novinara iz Italije, da li će se za vreme njegovog mandatazavršiti prekomponovanje Balkana i Kosovo postati 194. državačlanica UN, on je podsetio da je njegov stav o poštovanjuteritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN bioopšte poznat još dok je bio srpski ministar spoljnih poslova.

"Kao što sam se tada borio za zaštitu suvereniteta i teriotorijalnogintegriteta Srbije, tako se danas poštujući ove principe borim uinteresu svih 193 država članica UN", dodao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, tokom zasedanja Generalne skupštine bilo je reči i o reformi Saveta bezbednosti i saradnji sa civilnim sektorom. Jeremić je, govoreći o situaciji u Siriji, istakao da je to temaskoro svakog njegovog bilateralnog susreta.

Svakog dana 100, 200, 300 ljudi gine u Siriji, kazao je predsedavajući GS UN i dodao da je međunarodna zajednica do sada uspela da učiniveoma malo na zaustavljanju nasilja.On se založio za pronalaženje zajedničkog stava u međunarodnojzajednici, čime bi se mirnim putem zaustavilo nasilje u Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track