Đurić: EU očekuje nastavak dijaloga

Pregovori s Prištinom

Đurić: EU očekuje nastavak dijaloga

Politika -
Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku je rekao da na sastanku predsednika Srbije sa Ketrin Ešton u Njujorku nisu izneti dodatni uslovi već da je bilo reči o primeni dosadašnjih dogovora

BEOGRAD - Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić izjavio je danas da Evropska unija od Srbije očekuje nastavak dijaloga sa kosovskom stranom i određene ustupke, ali je istakao da će srpska vlast u pregovorima voditi računa i o interesima države.

Đurić je rekao da na sastanku predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Njujorku nisu izneti dodatni uslovi za Srbiju već da je bilo reči o primeni dosadašnjih dogovora.

Upitan kada će pregovori sa Kosovom biti nastavljeni, Đurić je rekao da su pripreme u toku i da se utvrđuju sva otvorena pitanja, ali nije mogao da kaže tačan datum nastavka dijaloga.

Đurić je ocenio da i kosovska strana mora da pristane na određene ustupke tokom pregovora radi postizanja kompromisa.

"Vlada (Srbije) je dobila teško nasleđe da sprovodi dogovore koje je postigla prethodna vlada", rekao je Đurić, čija je partija Srpska napredna stranka u vladajućoj koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i Ujedinjenim regionima Srbije, to jest partijama koje su bile i u prethodnoj vladi.

Đurić je rekao da Srbija u predstojećem izveštaju Evropske komisije o svom napretku u evropskim integracijama očekuje detaljnu ocenu do sada sprovedenih reformi u borbi protiv korupcije, kriminala i u pravosuđu. Evropska komisija će svoj izveštaj o napretku Srbije predstaviti ovog meseca. Savetnik predsednika Srbije rekao je za RTS i da će predstojeća poseta komesara EU za proširenje Štefana Filea biti dobra prilika za razgovore o reformama koje Srbija mora da sprovede na putu ka Evropskoj uniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja