Vlada smanjuje broj saradnika

Manjak novca u državnoj kasi

Vlada smanjuje broj saradnika

Politika -
Plan je da premijer može da angažuje najviše pet savetnika, veća ministarstva po tri, a ostali po dva

BEOGRAD - Zbog manjka novca u državnoj kasi, postoji mogućnost da kabinet premijera Srbije dodatno smanji dozvoljeni broj najbližih saradnika članova vlade, čija plata ne sme da pređe 90.000 dinara.

Plan je da premijer može da angažuje najviše pet savetnika, veća ministarstva po tri, a ostali po dva, i da se visina njihovih ličnih dohodaka ne određuje računovodstvenim skalama, već na osnovu procene ministra, ali ne prelazi 90.000 dinara.

Vlada Srbije trebalo bi uskoro da usvoji novu sistematizaciju radnih mesta u svim resorima i tada će biti poznato i koliko ministri mogu da imaju posebnih savetnika.

Prema odluci prošle vlade, broj najbližih saradnika smanjen je sa 60 na 40, a moguće je da će Dačićev kabinet srezati i tu brojku.

Za sada najjaču ekipu savetodavaca planira da formira ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić, koji je već na početku mandata angažovao Ivana Simiča, bivšeg direktora poreske uprave Slovenije.

Od sada, Dinkića savetuju i Radovan Jelašić i Jasna Matić, ali se oni neće voditi kao "posebni savetnici" koje imenuje Vlada. Bivši guverner će pomagati ministru bez novčane nadoknade, neće se vraćati iz Mađarske, već će sa Dinkićem komunicirati mejlom i telefonom. Za razliku od njega, Jasna Matić će imati kancelariju u sedištu Ministarstva, sa kojim će sklopiti i ugovor o angažovanju.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić još nije imenovao svoju kvotu savetnika jer je zasad samo angažovao starog saradnika Ivicu Tončeva, a zadržao je i Petra Škundrića koji je savetovao i bivšeg premijera Cvetkovića.

Prvi potpredsednik i ministar odbrane Aleksandar Vučić ima samo posebnog savetnika za medije Suzanu Vasiljević, dok je Suzana Grubješić angažovala Nikolu Papka, Željka Ivanjija i Vladimira Azeljevića.

Uskoro će i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i potpredsednik vlade Rasim Ljajić angažovati Tanju Miščević za svog savetodavca.

Ljajić je za beogradski list rekao da svi saradnici još nisu imenovani i da on, formalno, zasad nema nijednog. Ostali ministri čekaju da sistematizacija bude usvojena u Vladi, kako bi popunili ostala upražnjena kadrovska mesta, pišu Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track