Homen: Dragan Đilas ima uticaj na medije!
Foto: KURIR

Intervju: Poslanik DS i član izbornog štaba Borisa Tadića

Homen: Dragan Đilas ima uticaj na medije!

Politika -
Treba utvrditi ko su vlasnici medija i načine uticaja na uređivačku politiku. Kad sve bude transparentno, biće jasno zašto verujemo da drugi tabor ima veći uticaj

BEOGRAD - Siguran.- Pobeđuje Tadić, jer na izbornoj skupštini DS 10. novembra ne glasaju samo funkcioneri već i članovi i delegati DS koji daju punu podršku Borisu. Gde god se u Srbiji pojavio Tadić, videla se podrška, pa čak i u odborima koji su prvo dali podršku Draganu Đilasu - kaže u intervjuu Kuriru Slobodan Homen, poslanik DS i član izbornog štaba Borisa Tadića.* Zašto podržavate Tadića?- Treba nam državnik koji može da se bavi rešavanjem ozbiljnih i često nepopularnih državnih problema. Tadić je bio predsednik osam godina i učinio velike stvari za Srbiju. Mnogi potezi nisu bili laki, ali odlika državnika je da stavlja interese građana iznad stranke i lične karijere. Đilas je nesporno sposoban menadžer, ali ako biramo predsednika DS, a ne gradonačelnika Beograda, izbor je jednostavan.

* Viđeni stranački funkcioneri nisu uz Tadića?- Analiza pokazuje da je ubedljiva većina članstva, 80 odsto, za Tadića. Tek 20 odsto je za Đilasa, na čijoj strani je većina funkcionera i ministara iz bivše vlade. Zaista ne smatram da je bitno na čijoj su strani funkcioneri, već na čijoj su strani članovi, koji su suštinska snaga i pokretač DS. Mnogi od funkcionera su svesni da zbog nedovoljno kvalitetnog rada u stranci i državi za njih neće biti mesta u reformisanoj partiji.

* Uz Đilasa su i Pajtić, Đelić, Ješić, Stefanović?- Pajtić je pobednik izbora u Vojvodini i u svom prethodnom radu mnogo je doprineo snazi DS. Apsolutno je nesporan kandidat za potpredsednika iz Vojvodine, a na to jasno ukazuje činjenica da i odbori koji kandiduju Tadića za predsednika kandiduju Pajtića za potpredsednika. Nama treba DS u kojem će se vrednovati rezultati i uspesi svakog pojedinca. Nije moje da predviđam kojim su se interesima rukovodili pojedini funkcioneri, kao ni to šta su njihova očekivanja i koliko su realna.

* Stiče se utisak da opcija Đilasa pobeđuje?- Jedno je medijska percepcija, a drugo je realnost. Realnost shvatite kad putujete po Srbiji i čujete mišljenje svakog člana i delegata DS. Nažalost, danas u Srbiji medijski uticaj može biti značajniji od realnosti.

* Često se u javnosti spekulisalo da pojedinci iz DS imaju uticaj na pojedine medije ili da su njihovi vlasnici?- O mnogo čemu se pisalo u medijima ili pričalo u raznim kuloarima. Zalažem se za transparentnost vlasništva u medijima i mislim da izveštaj Verice Barać ukazuje da određeni političari imaju vlasnički ili neformalni uticaj na medije. Treba utvrditi ko su vlasnici medija i načine uticaja na uređivačku politiku medijskih kuća. Kad sve bude transparentno, onda će vam biti jasno zašto verujemo da drugi tabor ima veći medijski uticaj.

* Da li je na pomolu podela u DS?- Za DS bi najbolje bilo da jedinstveno nastupa i oštrim opozicionim radom kritikuje aktuelnu vlast, ali očigledno da narasle ambicije pojedinih članova DS mogu biti ispoljene samo kroz izbornu skupštinu DS. Verujem i nadam se da neće doći do podele DS jer bi to išlo u korist aktuelnog režima.

Tadić ima snagun

Šta novo Boris Tadić nudi DS?- Novi tim, novu organizaciju stranke i garanciju da će DS zadržati ideologiju i svoje osnove principe i načela na kojima je nastao. Tadić ima snagu da sprovede reformu stranke u potpunosti uvažavajući greške koje su činjene u prošlosti. Predizborno obećanje je da će to uraditi u prvih mesec dana i da će u tu reformu biti uključeni svi članovi stranke, pa i oni koji podržavaju druge kandidate.

Braniću Olivera Dulića

* Kako komentarišete slučaj Olivera Dulića?

- Svedoci smo da se poslednjih nekoliko meseci vodi neviđena medijska hajka protiv svih funkcionera DS. To nećemo dopustiti iz razloga što je jedino DS garant daljih demokratskih procesa u srpskom društvu. Što se tiče Olivera Dulića, verujem u prezumpciju nevinosti da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno, a to je posao kojim se bavi tužilaštvo i sud, a ne mediji. Podržavaću i braniti Dulića i sve druge članove DS dok se ne dokaže suprotno pred nadležnim organima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track